Jednorázový příspěvek na dítě – daňové dopady u fyzických osob

V souladu se zákonem č. 196/2022 Sb., o jednorázovém příspěvku na dítě začaly úřady práce od srpna 2022 žadatelům splňujícím stanovené podmínky vyplácet jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5 000 Kč jako finanční výpomoc s výživou dítěte a ostatními osobními náklady.

Pro účely zdanění fyzických osob za rok 2022 bude jednorázový příspěvek považován za příjem, který je předmětem daně, ale je od daně osvobozený, jelikož se jedná o příspěvek z veřejného rozpočtu (dle § 4 odst. 1 písm. i) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů).

Vzhledem k tomu, že příspěvek je poskytován přímo dítěti, nebude se tato částka ani započítávat do limitu 68 000 Kč vlastních příjmů manžela/manželky u poplatníků, kteří pro své dítě jednorázový příspěvek v roce 2022 obdrželi a budou ve svém daňovém přiznání nebo v rámci ročního zúčtování záloh na daň ze závislé činnosti a daňového zvýhodnění za rok 2022 uplatňovat slevu na manžela/manželku podle § 35ba odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů. Tento postup potvrdilo ve svém sdělení i Generální finanční ředitelství.

Pro připomenutí shrnujeme, že jednorázový příspěvek lze poskytnout dítěti, které k 1. srpnu 2022 nedovršilo 18 let věku nebo které se narodilo v období od 2. srpna do konce roku 2022.

Pokud mělo dítě zároveň v červenci 2022 nárok na výplatu přídavku na dítě za měsíc červen dle zákona o státní sociální podpoře, jednorázový příspěvek mu náleží automaticky. V ostatních případech zákon o jednorázovém příspěvku stanovuje další podmínky, které je nutné splnit - např. bydliště a trvalý pobyt dítěte na území České republiky (kromě specifických situací) a rozhodný příjem osob, s nimiž dítě žije, nepřesahující 1 000 000 Kč v roce 2021.

V případě dotazů se obraťte na autorky článku nebo na poradenský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Radka Růžičková

Kamila Hrežová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services