Přísný přístup NSS ke zdanění bezúplatně dodané elektřiny

Nejvyšší správní soud (NSS) ve svém nedávném rozsudku (ZDE) posuzoval zdanění bezúplatného dodání elektřiny nájemníkům budov, na kterých byly umístěny fotovoltaické elektrárny (FVE).

Plátce při pořízení panelů FVE uplatnil nárok na odpočet DPH. Následně vyrobenou elektrickou energii částečně prodal, částečně použil pro vlastní ekonomickou činnost a částečně poskytl bezúplatně nájemníkům budov, na kterých byly FVE umístěny. Jakým poměrem elektřinu pro jednotlivé účely použil, nebyl plátce schopen doložit.

Vzhledem k tomu, že byl při zakoupení FVE uplatněn nárok na odpočet DPH, došlo dle správce daně k fikci dodání zboží (elektřiny) za úplatu a byla doměřena DPH na výstupu (a to i po uplynutí 5-leté lhůty pro úpravu odpočtu DPH). Dle společnosti ale správce daně pochybil, když posuzoval použití vyrobené elektrické energie, a nikoliv samotných FVE, které nikomu poskytnuty nebyly a jsou trvale určeny k použití k ekonomické činnosti.

NSS v rozsudku podrobněji rozebírá znění § 13 odst. 5 ZDPH a uvádí, že toto ustanovení rozlišuje tři různé alternativy, které nelze směšovat nebo zaměňovat, jak v daném případě nesprávně učinil plátce. V daném případě jde o situaci, kdy došlo poskytnutí obchodního majetku (vyrobené elektřiny) bez úplaty, pokud byl u tohoto majetku nebo jeho části uplatněn odpočet daně. Námitky společnosti, že nedošlo k trvalému použití hmotného majetku (FVE) pro neekonomickou činnost před NSS neobstály.

Na tomto rozsudku je vidět, že v praxi plátcům DPH dělá stále obtíže správný výklad § 13 odst. 5 ZDPH, který se uplatní i na často nečekané situace. Jak uvádí NSS, majetek sám o sobě často nemá předem dané „určení“ a je třeba se dívat na to, jak je využíván.

Z rozsudku bohužel nejsou zřejmé detaily vztahů s nájemci. Plátce se v řízení před NSS nepokoušel rozporovat, že dodání elektřiny nájemcům bylo opravdu bezplatné (například s argumentací, že úplata již byla ekonomicky zahrnuta v nájemném nebo souvisejících službách). Nelze proto zcela vyloučit, že by mohl odvodu DPH předejít vhodnějším smluvním nastavením.

Rádi s Vámi prodiskutujeme konkrétní situace z praxe. V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autorky:

Jevgenija Bajzíková

Lenka Doležalová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services