Návrh daně z neočekávaných zisků zveřejněn

Průběžně vás informujeme o vývoji ohledně možného zavedení speciální daně mířící na „neočekávané“ zisky – tzv. windfall tax.

V pátek 21. října 2022 bylo oficiálně zveřejněno paragrafové znění navrhované novely mající za cíl windfall tax zavést – a to v podobě pozměňovacího návrhu ke sněmovnímu tisku 254.

Níže zjednodušeně shrnujeme naše současné chápání jejích hlavních parametrů:

Období aplikace/zálohy

  • Nová daň by se měla aplikovat v letech 2023-2025, přičemž zálohy budou splatné již ve 2023 dle čísel roku 2022. Za pozornost v této souvislosti stojí načtený protinávrh Pirátů na změnu časového období aplikace windfall tax na roky 2022 - 2024.

Na které společnosti se bude vztahovat

  • Nová daň se má vztahovat na podniky s významnou činností v oblastech výroby a obchodu s elektřinou a plynem, bankovnictví, těžby fosilních paliv a výroby a distribuce ropných a koksárenských produktů.[1]
  • Vstupní kritéria by měla být následující:

o   pro banky – individuální kritérium (tuzemských[2]) čistých úrokových výnosů (za rok 2021) alespoň 6 mld. Kč (za pozornost stojí načtený protinávrh Pirátů na snížení tohoto kritéria na úroveň 2 mld. Kč) a navíc individuální kritérium (tuzemských) čistých úrokových výnosů v aktuálním roce alespoň 50 mil. Kč;

o   pro ostatní - skupinové kritérium (tuzemského) čistého obratu z dotčených činností (za rok 2021 a bez bank) alespoň 2 mld. Kč a navíc individuální kritérium (tuzemského) čistého obratu z dotčených činností v aktuálním roce alespoň 50 mil. Kč; 

o   dodatečné kritérium pro těžbu/úpravu černého uhlí / těžbu ropy a zemního plynu / výrobu koksu a rafinovaných ropných produktů – stačí naplnit individuální kritérium (tuzemského) čistého obratu z těchto činností v aktuálním roce alespoň 50 mil. Kč, pokud tyto příjmy tvoří alespoň 25 % ročního obratu daného poplatníka.

Sazba

  • Sazba windfall tax by měla činit 60 % a dotčeným firmám by se aplikovala jako jakási přirážka k 19% dani z příjmů právnických osob na jejich „neočekávaný zisk“. Za pozornost v této souvislosti stojí načtený protinávrh Pirátů na snížení sazby windfall tax na úroveň 40 %.

Základ

  • Tento neočekávaný zisk by se měl počítat srovnáním základu daně[3] v aktuálním roce (srovnávaný) s aritmetickým průměrem historických základů za roky 2018-2021 navýšených o 20 % (srovnávací).[4]

Další kroky

  • Ambicí je samozřejmě stihnout legislativní proces tak, aby vše bylo schváleno a vyhlášeno do konce roku.

Tuto oblast budeme nadále monitorovat. V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Lucie Říhová

Karel Hronek

Tereza Pospíšilová

Martin Novák


Zdroj:    EY
Partners Financial Services