Úprava celní hodnoty ve vztahu k převodním cenám

V návaznosti na rozsudek Soudního dvora EU věci C-529/16 Hamamatsu, který se zabýval úpravou celní hodnoty v důsledku úpravy převodních cen (tzv. TP adjustmentů) a vyvolal napříč EU intenzivní diskuze na toto téma, nyní dospěla celá kauza k (očekávanému) konci na německé půdě. Závěry německých orgánů nejsou překvapivé a v zásadě následují výše uvedené rozhodnutí SDEU. Finální rozhodnutí tak rozhodně nepřispěje k vyšší právní jistotě, spíše naopak. Dovozci budou nyní čekat, zda na vývoj v této oblasti zareaguje Evropská komise nebo zda se povede jinému dovozci získat další názor Soudního dvora v jeho věci. 

Pro připomenutí – v případě Hamamatsu soudy naznačily, že v situaci, kdy není při dovozu zboží nakoupeného od spřízněné osoby předem známo, zda a jak následně dojde ke změně fakturované ceny jednotlivých dovozů v průběhu určitého období (v důsledku úpravy převodních cen), nemělo by se následně přistupovat ke změně celní hodnoty (v tomto konkrétním případě k jejímu snížení). Soudy zpochybňují i použití tzv. transakční metody pro účely stanovení celní hodnoty (což může způsobit dovozci významné komplikace, jak jsme mj. rozebírali ZDE).

Pokud dovážíte zboží nakoupené od spřízněných osob, u kterého platíte dovozní clo a upravujete následně fakturované ceny, doporučujeme sledovat vývoj v dané problematice. Obecně pak doporučujeme se zamyslet, zda je Váš proces stanovení celní hodnoty v souladu s celními předpisy i s ohledem na nedávný vývoj judikatury v této oblasti (např. ZDE a ZDE).

Pro více informací prosím kontaktujte autory článku nebo klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Jakub Kašuba

Nikola Kratochvílová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services