Datové schránky nebudou fyzickým osobám zřizovány automaticky

Novela zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, ve znění pozdějších předpisů, měla, jak jsme Vás informovali ZDE, od 1. ledna 2023 zavést automatické zřízení datové schránky jak všem právnickým osobám a podnikajícím fyzickým osobám, tak i všem fyzickým osobám, jakmile (zjednodušeně řečeno) poprvé použijí prostředek pro elektronickou identifikaci (NIA ID). Zákonodárce předpokládal, že fyzickým osobám schopným používat prostředek pro elektronickou identifikaci nebude obsluha datových schránek činit zásadnější obtíže, případně požádají o znepřístupnění své datové schránky.

Dne 14. října 2022 nicméně ministr vnitra na svém twitterovém účtu uvedl, že „povinnost používat“ datové schránky bude pro fyzické osoby zrušena, přestože datové schránky považuje za bezpečný a moderní způsob komunikace se státem.

Na tuto informaci navázal dne 19. října 2022 návrh novely zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů (dále jen „Novela“), která má automatické zřizování datových schránek fyzickým osobám zrušit. Předkladateli se totiž taková úprava ve světle aktuální společenskoekonomické situace jeví jako příliš ambiciózní a případná nutná žádost o znepřístupnění datové schránky by byla dle jeho názoru pro fyzické osoby příliš zatěžující.

Na základě Novely by proto měl zůstat zachován současný stav, kdy je datová schránka zakládána fyzickým osobám (nepodnikajícím) výhradně na jejich žádost. Pro zrušení aktuální platné, avšak dosud neúčinné právní úpravy je nicméně nezbytné, aby byla Novela přijata do konce tohoto kalendářního roku.

O případném dalším vývoji v této oblasti Vás budeme průběžně informovat. V případě zájmu o podrobnější informace se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jan Turek

Magdalena Hamáčková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services