Zdaňování příjmů plynoucích z internetových platforem

Finanční správa na svému webu zveřejnila informaci (ZDE) o analýze vybraných daňových subjektů, které dosahují zdanitelných příjmů prostřednictvím publikování obsahu na internetových platformách (např. YouTube, Twitch), případně i ze souvisejících aktivit jako je prodej produktů s logem, dary od sponzorů apod. 

Dle vyjádření finanční správa zaznamenala značné množství případů, kdy nebyly takto získané příjmy přiznané, a tedy se z nich neodvedla příslušná daň z příjmů, či DPH.

Finanční správa tak plánuje v rámci své kontrolní činnosti zabývat se touto oblastí i nadále a rozšířit svou pozornost i na další platformy.

Jedná se tak o další zacílení finanční správy na aktivity, které generují nové typy příjmů a souvisí s rozvojem informačních technologií. V minulosti se takto finanční správa zaměřila např. na zdaňování příjmů plynoucích z pronájmu nemovitostí prostřednictvím platformy Airbnb, či příjmu s tzv. sdílené dopravy Uber provozované však na komerční bázi. Finanční správa se také zaměřuje na zdaňování příjmů realizovaných v souvislosti s transakcemi s kryptoměnami, kde si v rámci mezinárodního dožádání vyžádala informace od zahraničních zdrojů.

Osoby realizující příjem z publikování obsahu na sociálních sítích nebo z poskytování služeb na nových platformách by tak měli věnovat zvýšenou pozornost k řádnému vykázání a zdanění svých příjmů.

V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Michaela Felcmanová

Lucia Němečková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services