Nejvyšší správní soud k daňové uznatelnosti nákladů na služby

Obhájit před správcem daně daňovou uznatelnost nákladů na služby může být v některých případech relativně problematické, což dokládá bohatá judikatura na toto téma. V nedávném rozsudku 4 Afs 328/2021-44 se Nejvyšší správní soud („NSS“) poměrně snadno vypořádal s argumentací poplatníka a podpořil závěr správce daně, že náklady vynaložené na poskytnuté služby nelze považovat za daňově uznatelné, protože poplatník neprokázal, že výdaje byly vynaloženy v souvislosti se zdanitelnými příjmy.

Jednou z kontrolovaných oblastí bylo opodstatnění daňové uznatelnosti nákladů na konzultační služby související s mezinárodními obchody. NSS konzistentně deklaruje, že vyfakturované náklady nemohou být považovány za daňově uznatelné, pokud poplatník neprokáže, že činnost byla dodavatelem skutečně realizována. Samotná smlouva a úhrada smluvní ceny pro uznatelnost nákladu nestačí. V daném případě správce daně odmítl uznat náklady na konzultační a zprostředkovatelskou činnost, vzhledem k tomu, že na základě předložených důkazních prostředků nebylo možné prokázat, že k poskytnutí služby skutečně došlo. Navíc správce daně měl celkově pochybnosti o věrohodnosti předložených tvrzení, jelikož nebyla konzistentní s informací zjištěnou v rámci mezinárodních dožádání od obchodního partnera poplatníka.

Dalším z diskutovaných bodů byly i náklady na zahraniční pracovní cesty, u kterých se poplatníkovi nepodařilo prokázat, že tyto cesty souvisely s jeho obchodní činností. V rámci daňové kontroly se kromě jiného zjistilo, že pracovní cesty se zúčastnil nejenom jednatel společnosti, ale i členové jeho rodiny a že cesta byla zorganizována cestovní kanceláří. Tyto skutečnosti vyvolaly celkové pochybnosti o obchodním smyslu příslušné pracovní cesty.

Podle našich praktických zkušeností věnují správci daně v rámci svých kontrol nákladům na služby zvýšenou pozornost. Nároky na dokumentaci prokazující daňovou uznatelnost vzrůstají. Pro opodstatnění nákladů je nezbytné shromáždit a uchovávat dostatečnou podpůrnou dokumentaci

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Ladislava Zamazalová

Ivan Zhurkin


Zdroj:    EY
Partners Financial Services