Změny v evidenci skutečných majitelů účinné

Dne 31. srpna 2022 byla ve Sbírce zákonů vyhlášena novela zákona č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů (dále jen „Novela“). O jejím předpokládaném obsahu, kterým je zejména reformulace vymezení skutečného majitele, úprava pravidel pro určení tzv. materiálního skutečného majitele či zúžení okruhu subjektů, o nichž nyní platí, že nemají skutečného majitele, jsme Vás již informovali ZDE.

Oproti Ministerstvem spravedlnosti navrhovanému znění nedošlo v rámci legislativního procesu k žádným věcným změnám. Souhlas Poslanecké sněmovny s novelou byl totiž vysloven již v prvním čtení, tedy zrychleným postupem; tím bylo současně znemožněno podat pozměňovací návrhy.

Novela nabyla účinnosti dne 1. října 2022. Osoby, o nichž již nově neplatí, že nemají skutečného majitele (např. společenství vlastníků jednotek nebo církve), stejně jako všechny osoby, které již svou povinnost dle původního ustanovení znění zákona splnily, jsou nyní povinny do šesti měsíců ode dne nabytí účinnosti Novely (tj. do 1. března 2023) zajistit, aby byly údaje o jejich skutečném majiteli zapsané v evidenci aktualizovány, tj. aby odpovídaly požadavkům zákona v novelizovaném znění.

Pro případ nepřizpůsobení se novelizovaným požadavkům hrozí povinným osobám i nadále přísné sankce, a to zejména nemožnost výplaty podílu na zisku, podílu na jiných vlastních zdrojích nebo podílu na likvidačním zůstatku, které byly schváleny k rozdělení. Pokud z tohoto důvodu nejsou podíly vyplaceny do konce účetního období, ve kterém bylo rozhodnuto o jejich výplatě, právo na jejich vyplacení zaniká. Nezapsaný skutečný majitel současně nesmí při rozhodování nejvyššího orgánu obchodní korporace, jíž je skutečným majitelem, vykonávat hlasovací práva nebo rozhodovat jako její jediný společník.

Obchodní korporace by proto měly dbát na včasné a správné zapsání svého skutečného majitele, popřípadě na aktualizaci osob již nyní zapsaných v evidenci skutečných majitelů.

O případném dalším vývoji v oblasti evidence skutečných majitelů Vás budeme průběžně informovat. V případě zájmu o podrobnější informace se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jan Turek

Magdalena Hamáčková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services