Výzva na podporu na zvýšené náklady na zemní plyn a elektřinu publikována

V našich Dotačních alertech jsme vás v minulých týdnech informovali o základních parametrech podpory na zvýšené náklady na zemní plyn a elektřinu v důsledku mimořádně prudkého růstu jejich cen. Ministerstvo průmyslu a obchodu včera ve večerních hodinách publikovalo finální znění výzvy, která je k dispozici ZDE.

Pokud řešíte prudký růst cen energií, může se podpora vztahovat i na vás. Pro nejnižší kategorii podpory (30 % kvalifikovaných nákladů, maximálně 45 mil. Kč) není podmínkou dosažení provozní ztráty. Vyšší hodnoty podpory (50 % a 70 %) jsou k dispozici pro energeticky náročné podniky a podniky ve vybraných odvětvích, podmínkou je (kromě splnění dalších požadavků na oprávněného žadatele) také dosažení provozní ztráty (EBITDA < 0) a způsobilé náklady musí tvořit alespoň 50 % provozní ztráty.

Výše způsobilých nákladů se má stanovit jako rozdíl mezi skutečnou letošní cenou a dvojnásobkem loňské ceny, přičemž dotace za září a říjen 2022 pokryje maximálně 70 % odběru ve stejném období roku 2021.

Výzva mimo jiné uvádí, že (dříve hodně diskutovaná) podmínka vzdání se navýšení odměny se vztahuje na statutární orgán příjemce (nikoliv na vedení / management).

Žádosti bude možné podávat od 15. listopadu 2022 od 9:00 do 31. ledna 2023 do 24:00, ministerstvo si vyhrazuje právo předčasně ukončit příjem žádostí o podporu, a to zejména z důvodu vyčerpané alokace výzvy (30 mld. Kč).

Pokud vás tato oblast zajímá, případně zvažujete přípravu žádosti o dotaci a potřebovali byste pomoci, obraťte se prosím na autory článku nebo poradenský tým, se kterým obvykle spolupracujete.

Autoři:

Martin Hladký

Martin Veverka


Zdroj:    EY
Partners Financial Services