Změny v zařazení nabíjecích stanic do odpisové skupiny

Jak jste již možná zaznamenali, v souvislosti s podporou nízkoemisní mobility v České republice, vláda zavedla změny ve zdanění příjmů zaměstnanců využívajících služební elektromobil i na soukromé účely (náš alert ZDE). Kromě tohoto zvýhodnění elektromobility budou nově také nabíjecí stanice uvedené do užívání od 1. 7. 2022 zařazeny do 2. odpisové skupiny (doba daňového odepisování 5 let), pokud se bude jednat o samostatný hmotný majetek.

Příloha zákona o daních z příjmů konkrétně specifikuje v příloze č. 1, že se změna týká:

  • strojů nebo zařízení sloužících výlučně k dobíjení vozidla, které má elektrický pohon nebo pohon kombinující spalovací motor a elektromotor; a
  • elektrických rozvodných zařízení pro napětí 1000 V a nižší sloužících výlučně k dobíjení vozidla, které má elektrický pohon nebo pohon kombinující spalovací motor a elektromotor.

Nabíjecí stanice uvedené do užívání před datem 1. 7. 2022 bude také možné přeřadit do 2. odpisové skupiny, nicméně přeřazení bude pouze dobrovolné, nikoliv povinné.

Problematika elektromobility z pohledu daní byla dosud řešena v příručce Svazu průmyslu a dopravy České republiky („SP ČR“) s názvem Daňové otázky elektromobility (celá příručka ZDE), na které SP ČR spolupracoval spolu s Ministerstvem financí. Pro porovnání uvádíme, že dle její poslední aktualizace z prosince 2021, byly nabíjecí stanice tzv. wallboxy v situaci, že se jedná o samostatnou movitou věc, zařazeny do 3. odpisové skupiny, a tedy se odpisy uplatňovaly po dobu 10 let.

Pro další informace prosím kontaktujte autory článku nebo klientským tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Martin Novák

Viktória Baityová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services