Prarodičovská dovolená a rodičovský příspěvek pro prarodiče

Chystaná novela zákona o státní sociální podpoře, zákoníku práce a dalších souvisejících zákonů sleduje usnadnění situace v rodinách s malými dětmi, jejichž prarodiče jsou stále zaměstnáni. Návrh nyní prochází připomínkovým řízením a jeho účinnost je zatím plánována na 1. července 2023. Novela by měla umožnit rodiči pobírajícímu rodičovský příspěvek změnit příjemce příspěvku na prarodiče dítěte, a to na základě písemné žádosti na Úřad práce kdykoliv v průběhu pobírání dávky.

V současné době může čerpat rodičovský příspěvek rodič a další osoby, které zákon o státní sociální podpoře považuje pro účely dávky za rodiče (osoby, které převzaly dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů). Vždy se však jedná o situace, kde se dítě stává součástí rodiny osoby, která rodičovský příspěvek pobírá. Pokud prarodič neformálně pečuje o dítě, má sice rodič možnost mu poskytovat svůj rodičovský příspěvek, prarodič však nemá nárok na žádná pracovněprávní zvýhodnění, ani se mu doba péče nezapočítává pro účely práva na důchod.

V souvislosti s výše uvedenými změnami novela do zákoníku práce zavede novou překážku v práci na straně zaměstnance, a sice prarodičovskou dovolenou. Zaměstnavatel tak bude povinen omluvit prarodičovu nepřítomnost v zaměstnání během péče o dítě, a to v rozsahu, o jaký zaměstananec písemně požádá, nejdéle však do 3 let věku vnoučete. Zaměstnanci na prarodičovské dovolené bude také náležet ochrana v podobě zákazu výpovědi nebo okamžitého zrušení pracovního poměru.

Pečujícímu prarodiči také vznikne právo započítat si dobu péče o dítě jako náhradní dobu ve smyslu důchodového pojištění. Novela má proto zavést do zákona o důchodovém pojištění právní fikci, podle které bude účastníkem důchodového pojištění také prarodič dítěte po dobu, za kterou mu byl vyplácen rodičovský příspěvek.

Autorky:

Barbora Suchá

Eliška Mandíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services