ÚOHS pokračuje v přísném pokutování za maření jeho inspekcí

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil obchodní společnosti – distributorovi elektroniky - pokutu v téměř maximální možné výši 22,5 mil. Kč za obstrukce při místním šetření. Úřad uplatnil podobně přísný postup při ukládání pokut již v minulých měsících proti jiným soutěžitelům v nejméně třech jiných řízeních vedených z důvodu maření jeho místních šetření. Úřad tak pokračuje v trendu udělování pokut při horní hranici zákonného limitu. Pokud soutěžitel porušuje povinnost spolupracovat s Úřadem, může mu být podle zákona na ochranu hospodářské soutěže udělena pokuta ve výši odpovídající až 1 % z obratu, a to opakovaně až do 10 % obratu.

Při rozhodování o výši pokuty vzal Úřad v potaz především skutečnost, že obstrukční jednání společnosti spočívalo ve vědomé a cílené snaze jednatelů a společníků znemožnit Úřadu prošetřit podezření z protisoutěžního jednání při distribuci a prodeji elektroniky. Jeden z jednatelů odmítl předat a zpřístupnit svůj mobilní telefon, druhý předal svůj telefon a notebook až po předchozím vymazání, respektive změně obsahu zařízení. Obsah pracovní e-mailové schránky jednoho ze zaměstnanců byl skrytě smazán a ani na výzvu inspektorů Úřadu jim nebyly zpřístupněny zálohy pracovních e-mailových schránek pracovníků společnosti.

Zmiňované rozhodnutí zatím není pravomocné a společnost proti němu může podat rozklad.

Místní šetření neboli takzvané dawn raids jsou přitom klíčovým nástrojem při odhalování zakázaných dohod a jiných protisoutěžních jednání. Na druhé straně představují významný zásah do práv a soukromí soutěžitelů. V souvislosti s tímto připomínáme judikaturou popsaný test přiměřenosti (otázku zákonnosti, legitimního cíle a vhodnosti). Úřad pro ochranu hospodářské soutěže má přistupovat k místnímu šetření jen v případě, kdy jím bude sledovat legitimní cíl – efektivní ochranu hospodářské soutěže a jeho postup bude přiměřený uvedenému cíli, zásadně musí existovat proporcionální vztah mezi rozsahem podezření a rozsahem šetření.

K omezení rizika uložení pokuty ze strany Úřadu je vhodné v rámci interního compliance systému ohledně dodržování pravidel hospodářské soutěže seznámit statutární orgány a vedoucí zaměstnance s tím, jak postupovat v případě takové neohlášené inspekce.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Vladimír Petráček

Eliška Mandíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services