Dodaňování neuhrazených závazků

Dnes se zaměříme na závazky po splatnosti vzniklé v souvislosti s pořízením dlouhodobého majetku.

Zákon o daních z příjmů zjednodušeně stanovuje povinnost zvýšit výsledek hospodaření běžného období o výši neuhrazeného dluhu zachyceného v účetnictví dlužníka, od jehož splatnosti uplynulo 30 měsíců. V rámci přiznání k dani z příjmů je tak nutné takový závazek dodanit.

Výše uvedené pravidlo se však nevztahuje na dluhy, z jejichž titulu nebyl u dlužníka uplatněn daňově uznatelný náklad. V této souvislosti se nabízí otázka, jak postupovat v případě, kdy polhůtní závazek (např. z titulu zádržného) souvisí s pořízením dlouhodobého majetku, který je zahrnován do daňově uznatelných nákladů postupně formou daňových odpisů.

Tato otázka byla projednávána Koordinačním výborem v rámci příspěvku č. 205/17.12.07. V něm Ministerstvo financí potvrdilo, že v daném případě lze akceptovat postup, kdy daňový poplatník dodaní polhůtní závazky jednorázově. Pouze za předpokladu, že daňový poplatník prokáže, že nejsou naplněny podmínky pro jednorázové dodanění (tj. z titulu závazku nebyl uplatněn daňově účinný náklad či byl uplatněn pouze částečně), je možné dodaňovat jednotlivé částky v daňových přiznáních postupně, a to v návaznosti na postupné promítání příslušného majetku do daňových odpisů.

Je nutné zmínit, že závěry koordinačních výborů nejsou právně závazné, ale správci daně je v praxi zpravidla respektují.

Pro pořádek bychom pouze chtěli zdůraznit, že výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Vladislav Pejchal

Markéta Soukupová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services