Možnost neodvádět DPH u služeb poskytovaných zaměstnancům zdarma?

U služeb poskytovaných zaměstnancům pro jejich soukromou spotřebu zdarma obecně vzniká zaměstnavateli povinnost odvést DPH na výstupu (pokud si uplatňuje související nárok na odpočet daně).

Z předchozí judikatury Soudního dvora EU vyplývá několik výjimek, kdy se o soukromou spotřebu nejedná, protože převažuje „podnikatelský účel“ zaměstnavatele. Jde o relativně omezené případy, například o dopravu zaměstnanců do odlehlých pracovišť nebo o občerstvení nezbytné pro plynulý průběh obchodního jednání.

Soudní dvůr EU v aktuálním rozhodnutí ve věci C-607/20, GE Aircraft Engine Services dochází ke stejnému závěru i u poukázek (pro účely DPH se jednalo o službu) poskytovaných zaměstnancům v rámci programu oceňování jejich mimořádného výkonu.

K závěrům SDEU je nicméně třeba přistupovat obezřetně, jelikož posuzovaný program odměňování zaměstnanců byl poměrně specifický (podnět pro udělení odměny vycházel od jiného pracovníka).  Rozsudek zároveň řeší situaci před zavedením specifických pravidel pro tzv. víceúčelové poukázky, kdy hrozil dvojí odvod DPH (nejprve zaměstnavatelem a následně obchodníkem při využití poukázky).

V praxi proto doporučujeme důkladně posoudit použitelnost argumentace Soudního dvora EU v konkrétních případech a zvážit i další možnosti daňově efektivního nastavení zaměstnaneckých benefitů.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

David Kužela

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services