Práh pro registraci k DPH zvýšen na 2 mil. Kč

Novela zákona o DPH, která zvyšuje práh pro povinnou registraci k DPH z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč, byla již schválena Senátem ČR a čeká na podpis Prezidenta. Základní účinnost novely je sice 1. ledna 2023, přechodná ustanovení nabývají účinnosti po dni vyhlášení ve Sbírce zákonů. Od jejich účinnosti se odvíjí některé aktivní kroky, které plátci mohou/musí udělat vůči správci daně. 

Situace 1 – V období 12/2021-11/2022 byl překročen původní práh, přihláška k registraci byla podána v 12/2022 a zvýšený práh nebyl nepřekročen

Pokud tato osoba dosud nebyla zaregistrována k DPH, stane se plátcem DPH pouze v případě, že svůj záměr potvrdí správci daně do 15. prosince 2022 nebo do 5 pracovních dnů ode dne nabytí účinnosti přechodných ustanovení, podle toho, který den nastane později.

Situace 2 – V období 1/2022-12/2022 byl překročen původní práh, přihláška k registraci byla podána v 1/2023 a zvýšený práh nebyl nepřekročen

Pokud tato osoba dosud nebyla zaregistrována k DPH, stane se plátcem DPH pouze v případě, že svůj záměr být plátcem DPH potvrdí správci daně do 16. ledna 2023.

Situace 3 – Již registrovaný plátce DPH nepřesahuje zvýšený obrat

Plátce, který v období 12 měsíců bezprostředně předcházejících dni nabytí účinnosti přechodného ustanovení nepřekročil 2 mil. Kč, může požádat do 5 dnů od nabytí účinnosti o zrušení registrace. V těchto případech tedy neplatí podmínka být plátcem nejméně po dobu 1 roku.

Novela obsahuje i další přechodná ustanovení, která řeší různé situace v praxi. V případě zájmu s Vámi rádi prodiskutujeme konkrétní situace, neváhejte prosím kontaktovat autory článku nebo tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services