Navrhované změny zákona o zaměstnanosti

Dne 9. listopadu 2022 předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí dlouho očekávanou novelu zákona o zaměstnanosti. Účelem tohoto návrhu je zejména zrušení povinného pojištění agentur práce a zvýšení povinné kauce.

Návrh zákona je poměrně obsáhlý. Zahrnuje například i zavedení správního uvážení v případě bagatelních porušení zákona o zaměstnanosti, které v minulosti mohly vést až k odejmutí licence k zprostředkování zaměstnání.

Nejvýznamnější částí návrhu zákona o zaměstnanosti je úprava zrušení povinnosti pojištění agentur práce a zvýšení zákonné kauce.

V současné době je jednou z povinností agentur práce sjednat pojištění pro případ úpadku, na jehož základě vzniká dočasně přidělenému zaměstnanci právo na finanční kompenzaci v případě, kdy mu agentura práce z důvodu svého úpadku nevyplatila mzdu. Ochrana zaměstnance agentury práce v rámci tohoto pojištění však nebyla v porovnání s ochranou zaměstnanců v případě platební neschopnosti zaměstnavatele dostatečná. Zaměstnanec agentury práce dostal své finanční prostředky později, a to i s několikaměsíčním zpožděním. Zatímco výplata mzdových nároků podle zákona o ochraně zaměstnanců v případě platební neschopnosti zaměstnavatele (zákon č. 118/2000 Sb.) je rychlá a zakládá i (stejně jako mzda) účast na důchodovém pojištění. Díky zrušení pojištění agentur práce tak budou mít agenturní zaměstnanci stejné podmínky jako ostatní zaměstnanci, jejichž zaměstnavatel se dostane do platební neschopnosti. Agentury práce totiž budou nově spadat pod působnosti zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a jejich zaměstnanci už nebudou muset čekat, až jim vyplatí plnění pojišťovna.

V souladu se zákonem o zaměstnanosti je povinností agentury práce poskytnout Úřadu práce po získání licence kauci ve výši 500.000 Kč. S ohledem na výši kauce v okolních státech EU, kde například vBelgickém království činí kauce 75.000 EUR nebo ve Francii nejméně  127.079 EUR, došlo k rozhodnutí o navýšení kauce na částku 750.000 Kč.

Další vývoj legislativního procesu v této věci pro Vás sledujeme a budeme Vás o něm informovat. V případě zájmu o další informace se prosím obraťte na autorky článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Ondřej Havránek

Hana Gutova


Zdroj:    EY
Partners Financial Services