Informace GFŘ ke zvýšení obratu pro registraci k DPH

GFŘ vydalo Informaci k novele zákona o DPH, která zvyšuje obrat pro povinnou registraci na 2mil. Kč.  Novela byla vyhlášena ve Sbírce zákonů 2. prosince 2022 a přechodná ustanovení budou tedy účinná od 3. prosince 2022.

Den nabytí účinnosti přechodných ustanovení je důležitý pro plátce DPH, kteří nedosahují nového limitu 2mil. Kč a kteří mají zájem podat žádost o zrušení registrace k DPH (viz náš dřívější alert ZDE). Žádost o zrušení registrace musí být podána ve velmi krátké lhůtě 5 dnů od nabytí účinnosti přechodných ustanovení, tedy do 8. prosince 2022.

Bude-li žádost podána včas, přestává být žadatel plátcem DPH uplynutím dne 31. prosince 2022. Bude-li mu rozhodnutí správce daně o zrušení registrace doručeno až po tomto datu, přestane být plátcem DPH následující den po dni oznámení rozhodnutí.

Bez ohledu na okamžik doručení rozhodnutí o zrušení registrace plátce DPH bude moci žadatel využít paušální režim daně z příjmů fyzických osob již pro rok 2023. Naopak, pokud lhůta pro podání žádosti bude zmeškána, plátce nebude moci paušální režim daně z příjmů fyzických osob pro rok 2023 využívat.

Upozorňujeme také společnosti, které jsou v postavení odběratelů „malých“ plátců DPH, že v tomto přechodném období bude třeba věnovat zvýšenou pozornost přijatým fakturám. Pokud dodavatel přestal být plátcem DPH, ale faktura je vystavena s daní, pak příjemce nemá nárok na odpočet této DPH a měl by fakturu vrátit k opravě.

S případnými dotazy či komentáři kontaktujte svůj klientský EY tým nebo autorky článku.

Autorky:

Jevgenija Bajzíková

Nikola Kratochvílová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services