Novela zákona o daních z příjmů a DPH publikována ve Sbírce

Již dříve jsme vás informovali o chystaných změnách v zákoně o daních z příjmů a zákoně o DPH. V pátek 2. prosince byla novela těchto zákonů (sněmovní tisk č. 254) publikována ve Sbírce zákonů.

V rámci novely zákona o DPH dochází především ke zvýšení obratu pro povinnou registraci k DPH a změny výpočtu lhůty pro podání opravného kontrolního hlášení. Bližší informace naleznete v našem dřívějším článku ZDE a k přechodným ustanovením a možnosti požádat o zrušení registrace k DPH do 8. prosince v článku ZDE.

Mimořádné odpisy původně použitelné pouze na majetek pořízený do 31. prosince 2021 se budou moci uplatnit i na majetek pořízený až do 31. prosince 2023. Bližší informace k základním parametrům mimořádných odpisů naleznete ZDE.

Paušální daň dozná určitých změn, o kterých jsme informovali v dříve vydaném článku ZDE. Zejména se jedná o zavedení různých pásem paušální daně s různou výší měsíčních odvodů. V rámci jednání v poslanecké sněmovně byl přijat pouze pozměňovací návrh týkající se legislativního zpřesnění souvisejících zákonů (zejména zákonů týkajících se pojistného).

Za zmínku stojí také poměrně výrazné navýšení hranice příjmů, která ukládá povinnost fyzické osobě podat daňové přiznání, a to ze stávajících 15 tisíc Kč na 50 tisíc Kč ročně. Pro zaměstnance, kteří typicky (při splnění zákonných podmínek) využívají ročního zúčtování daně prováděného zaměstnavatelem, se také zvýší limit dalších příjmů zakládající povinnost podat daňové přiznání, a to ze současných 6 tisíc Kč na 20 tisíc Kč ročně.

Účinnost změn je od 1. ledna 2023 s řadou přechodných ustanovení.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Jevgenija Bajzíková

Hana Cicvárková

Adam Linek

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services