Dary v souvislosti s děním na Ukrajině

V průběhu roku 2022 vešel v účinnost nový zákon1, jehož účelem bylo daňově podpořit dary poskytnuté v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Naposledy jsme vás o tomto zákonu informovali v květnu ZDE.

Jen krátké připomenutí – zákon ve smyslu podpory darů na Ukrajinu nově upravil následující oblasti:

1.    Odpočet bezúplatného plnění od základu daně

  • rozšířil se okruh subjektů, kterým lze dar poskytnout,
  • rozšířil se okruh účelů, na které lze dar poskytnout,
  • rozšířil se okruh subjektů, kteří mohou odpočet uplatnit,
  • prodloužila se doba, kdy lze využít navýšený maximální limit pro odpočet darů ve výši 30 % základu daně.

2.    Umožnil za určitých podmínek uplatnit výdaje na bezúplatné nepeněžité plnění jako daňově uznatelné náklady.

3.    U fyzických osob jako příjemců bezúplatného plnění

  • Došlo k osvobození příjmu zaměstnance ve formě poskytnutého ubytování, je-li poskytnuto zaměstnavatelem zaměstnanci a jeho rodinným příslušníkům s bydlištěm na území Ukrajiny, z důvodu opuštění Ukrajiny v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na jeho území.
  • Rozšířilo se osvobození bezúplatného příjmu i na bezúplatný příjem poskytnutý za účelem podpory obranného úsilí státu Ukrajina (původně jen humanitární/charitativní účel nebo z veřejné sbírky). 

Co je ovšem jeho aktuální nevýhodou? Prozatím se vztahuje pouze na bezúplatná plnění poskytnutá v kalendářním roce 2022. V oblasti darů tedy doporučujeme nevyčkávat a poskytnout je již v roce 2022, pokud plánujete

  • určitou formu přímé podpory (nikoli přes českou humanitární organizaci) plynoucí na Ukrajinu;
  • odečíst si dary v celkové výši až 30 % základu daně (místo původních 10 %) – toto je zatím možné pouze pokud je dar poskytnut v roce 2022, resp. ve zdaňovacím období končícím do 28. 2. 2023.

Konflikt na Ukrajině zatím bohužel nekončí a je možné, že uvedený zákon bude novelizován v průběhu roku 2023 a nakonec k prodloužení doby dojde, ale zatím to není na pořadu dne.

Dále bychom vás rádi informovali, že k tomuto zákonu byly Ministerstvem financí aktualizovány Otázky a odpovědi, které by mohly pomoct se zorientovat v tom, zda splníte podmínky pro uplatnění daru v základu daně nebo si můžete nepeněžité plnění uplatnit přímo jako daňově uznatelný náklad. Oproti původní verzi upravuje navíc tyto tři oblasti:

V případě bezúplatných nepeněžitých plnění obsahuje zákon podmínku, že se musí jednat o „pomoc Ukrajině, jejím územně správním celkům nebo právnickým nebo fyzickým osobám se sídlem nebo bydlištěm na území Ukrajiny“. K tomuto nově Ministerstvo financí uvádí, že tato plnění mohou být poskytnuta nejen přímo ukrajinským osobám, ale i českým poplatníkům, pokud bude jednoznačně prokázáno, že jsou určeny na pomoc Ukrajině a jejím obyvatelům. Pokud se vás tato situace týká, doporučujeme si text Otázek a odpovědí řádně uložit k podkladům prokazující poskytnuté plnění.

  • Když zaměstnanec daruje Ukrajině prostřednictvím zastupitelského úřadu na území ČR, může stále požádat zaměstnavatele o roční zúčtování a nemusí jen kvůli tomu podávat přiznání k dani z příjmů (vychází z novely uvedeného zákona).
  • U darování kryptoměny je nově uvedeno, jak se stanoví hodnota daru.

Tuto oblast pro vás budeme nadále monitorovat. V případě dotazů se prosím obraťte na autorku článku nebo na daňový tým EY, se kterým spolupracujete.

Autorka:

Hana Cicvárková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services