Podmínky pro třístranný obchod nelze splnit zpětně

Soudní dvůr EU zveřejnil rozsudek v případě C-247/21 Luxury Trust Automobil, který se zabývá třístranným obchodem a konkrétně povinností prostředníka uvést správnou referenci na faktuře.

Případ se týká třístranného obchodu s vozidly mezi britským dodavatelem (před Brexitem), rakouským prostředníkem a českým finálním odběratelem. Dle rakouského správce daně nebyla splněna hmotněprávní podmínka pro třístranný obchod, protože na faktuře rakouského prostředníka nebylo explicitně uvedeno, že povinnost odvést DPH z dodaného zboží má kupující. Na faktuře bylo uvedeno pouze sdělení, že se jedná osvobozenou intrakomunitární třístranná transakce.

Rakouský správce daně proto doměřil prostředníkovi rakouskou DPH, neboť při pořízení zboží z Velké Británie bylo použito rakouské DIČ.

Soudní dvůr EU se ztotožnil s názorem Generální advokátky, o kterém jsme vás informovali ZDE.  Za prvé potvrdil, že pokud faktura prostředníka neobsahuje větu „daň odvede zákazník“, není splněna jedna z podmínek pro uplatnění zjednodušení pro třístranný obchod. A dále uvedl, že tato podmínka nemůže být zpětně zhojena opravou již vystaveného dokladu. To v praxi znamená, že prostředník s nesprávně vystaveným dokladem by se musel registrovat k DPH ve státě finálního zákazníka. 

Tento rozsudek je dalším důkazem toho, že podcenit uplatnění DPH v mezinárodním obchodě se nevyplácí. Každý obchodník by si měl dobře zmapovat všechny své přeshraniční transakce a zrevidovat, zda u nich správně uplatňuje DPH.

V případě otázek či zájmu o revizi dokladů se prosím obraťte na autory příspěvku nebo členy týmu EY, se kterými obvykle spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services