Zálohy na daň z příjmů právnických osob v nestandardních situacích

Tentokrát bychom se rádi zaměřili na placení záloh na daň z příjmů právnických osob.

Zákon o daních z příjmů uvádí, že daňový subjekt je povinen hradit zálohy 15. den šestého a dvanáctého měsíce zdaňovacího období v případě pololetních záloh, resp. 15. den třetího, šestého, devátého a dvanáctého měsíce zdaňovacího období, v případě čtvrtletních záloh. Termíny splatnosti záloh se tedy odvíjí od toho, jaké má daňový poplatník zdaňovací období.

Termíny splatnosti záloh se mohou změnit v případě, že dojde ke změně zdaňovacího období (například v důsledku přechodu na hospodářský rok či naopak, nebo přeměny). Pro ilustraci uvádíme následující příklad. Poplatník má zdaňovací období kalendářní rok a zálohy jsou splatné 15. března, 15.  června, 15. září a 15. prosince. Pokud dojde ke změně kalendářního roku na hospodářský rok končící 31. ledna, pak první záloha po změně období již není splatná 15. března, ale až 15. dubna.

V praxi dále může nastat situace, že zdaňovací období bude delší než 12 kalendářních měsíců. Zákon o daních z příjmů stanovuje, že poslední záloha je splatná ve dvanáctém měsíci daného zdaňovacího období. Ze znění příslušného ustanovení plyne, že i v situaci, kdy zdaňovací období trvá více než 12 měsíců, se platí vždy maximálně čtyři zálohy na daň.

Tato skutečnost byla potvrzena i v rámci Koordinačního výboru č. 653/22.09.04.

V případě nestandardních zdaňovacích období doporučujeme věnovat termínům splatnosti záloh zvýšenou pozornost.

Současně bychom chtěli zdůraznit, že výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Ladislava Zamazalová

Karolína Mikešová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services