Úplné zrušení EET od 1. ledna 2023

Po schválení návrhu na zrušení EET od ledna 2023 Poslaneckou sněmovnou (náš alert dostupný ZDE), došlo v minulém týdnu ke schválení návrhu Senátem a nyní k podpisu prezidentem republiky.

GFŘ vydalo tiskovou zprávu, ve které mimo jiné informuje, že byl zákon upravující zrušení EET odeslán k publikaci ve Sbírce zákonů. S účinností od 1. ledna 2023 tak bude EET úplně zrušena. Nebude umožněno ani dobrovolné evidování v EET systému.

Dále GFŘ upozorňuje, že se zrušením EET bude úplně odpojen systém evidence tržeb ze strany finanční správy. Pokud by i po tomto datu byly zaslány údaje o tržbě z pokladního zařízení, nebudou zaevidovány a pokladní zařízení neobdrží od správce daně fiskální identifikační kód (FIK). Upozorňujeme proto, aby si podnikatelé včas ověřili schopnost vydávání pokladních dokladů (účtenek) bez napojení na systém evidence tržeb.

Pokud se Vás toto téma týká, rádi ho s Vámi prodiskutujeme ve větším detailu. V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Nikola Kratochvílová 
Filip Kučera


Zdroj:    EY
Partners Financial Services