Daňová správa: Jak na převodní ceny v době energetické krize

Generální finanční ředitelství (GFŘ) čerstvě publikovalo stručné vyjádření k otázce, jakým způsobem promítnout do vnitroskupinových transakcí skokový růst energií a zejména pak otázku zohlednění či nezohlednění těchto narůstajících nákladů v konstrukci převodní ceny nízkorizikových entit (naleznete ho ZDE).

Podstatu sdělení GFŘ chápeme tak, že stávající situace - obdobně jako tomu bylo u covidové krize – obecně není důvodem pro odklon od dosavadní praxe a zaběhlých principů (zejména důraz na skutečně vykonávané funkce a související nesená rizika). V této souvislosti se nám vrací památný výrok zástupců daňové správy, že „covid není riziko - jen „aktivuje" spoustu rizik, které někdo nese“.

GFŘ v této souvislosti konstatuje, že u výrobních společností s omezeným funkčním profilem bývá jejich odměna obvykle stanovována metodou nákladů a přirážky, přičemž náklady na energie jsou jedním z nákladů, které vstupují do základny pro aplikaci obvyklé ziskové přirážky. Nárůst či pokles této nákladové položky nehraje dle GFŘ žádnou roli v posuzování toho, zda by tyto náklady měly do nákladové základny vstupovat či nikoliv.

Samotné zvýšení či v budoucnu snížení cen energií se dle GFŘ v odměňování těchto podniků projeví v rámci přirážky, která je zjišťována u srovnatelných nezávislých podniků, jelikož i tyto nezávislé podniky jsou zatíženy fluktuací cen energií. Výrazný nárůst cen se následně projeví v poklesu ziskovosti nezávislých podniků a tím pádem i do přirážky zjištěné z trhu, kterou v rámci cenotvorby využívají spojené osoby při aplikaci metod převodních cen.

Tolik pohled GFŘ. My dodáváme, že jako vždy platí, že pro posouzení nejvhodnějšího praktického přístupu k řádnému nastavení převodních cen je určující detail. Rádi ho s vámi v případě vašeho zájmu probereme, kontaktujte autorku článku nebo klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Přejeme vám krásné Vánoce.    

Autorka:

Lucie Karpíšková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services