Datové schránky a fikce doručení připadající na víkend a svátky

Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů obsahuje úpravu fikce doručení datové zprávy, dle které platí, že dokument (datová zpráva) odeslaný orgánem veřejné moci se považuje za doručený uplynutím 10 dnů od dodání dokumentu do datové schránky příjemce.

Nejvyšší správní soud se nyní zabýval otázkou, jak je to s okamžikem doručení v případech, kdy okamžik doručení datové zprávy fikcí připadne na sobotu, neděli nebo státní svátek. Tato otázka vyvstala ze sporu mezi finančním úřadem a společností, které úřad uložil pokutu za pozdní podání kontrolního hlášení na základě výzvy, která, podle fikce doručení byla doručena v neděli. Společnost však namítala, že se i v případě doručování prostřednictvím datové schránky uplatní pravidlo (obsažené i v daňovém řádu), že den doručení v tomto případě připadne až na následující pracovní den.

Dosavadní rozhodovací praxe soudů se shodovala se stanoviskem finančního úřadu, přičemž pravidlo „posunující“ den doručení až na následující pracovní den se dle judikatury použilo pouze v případě doručení prostřednictvím provozovatele poštovních služeb z toho důvodu, že si zpravidla ve dnech pracovního klidu nelze takovou zásilku vyzvednout (resp. že pošta v daných dnech nedoručuje). Naopak u datových schránek má jejich uživatel možnost po dobu 10 dnů se se zprávou seznámit v průběhu celého dne a není třeba tak „neopodstatněně rozšiřovat časový prostor pro vyzvednutí zásilky“. Vedle specifické povahy elektronických datových schránek bylo argumentováno i povinností uživatele svou datovou schránku kontrolovat.

S touto praxí ale čtvrtý senát Nejvyššího správního soudu nesouhlasil a věc předložil rozšířenému senátu Nejvyššího správního soudu. Výsledkem následné rozsáhlé analýzy je vyslovení závěru pro uživatele datové schránky příznivějšího – od 1. ledna 2023 je zavedeno nové pravidlo určující, že v sobotu, neděli a státní svátky nedojde k automatickému doručení datových zpráv, které si uživatel dosud neotevřel a posledním dnem doby fikce doručení bude nejblíže následující pracovní den.

V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

David Hlaváček

Eliška Mandíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services