Evropská komise zveřejnila balíček návrhů změn „DPH v digitálním věku“

Návrh novely směrnice DPH má v letech 2024 až 2028 postupně zavést významné změny, jejíchž cílem je celý systém modernizovat, snížit administrativní zátěž, snížit tzv. VAT gap a narovnat konkurenční prostředí v některých oborech.

Komise navrhla následující klíčová opatření:

  • Zrušení Souhrnného hlášení a vykazování každého přeshraničního prodeje samostatně (nikoliv souhrnně jako doposud). Vykazování bude probíhat v reálném čase do 2 dnů od vystavení faktury, která se vystaví elektronicky do 2 dnů od uskutečnění plnění. Komise věří, že sledováním přeshraničních transakcí v reálném čase se zamezí daňovým podvodům.
  • Zdanění platforem v oblasti krátkodobého nájmu/ubytování a přepravy osob. Platformy zprostředkovávající tyto služby zákazníkům budou považovány za dodavatele těchto služeb a budou z nich odvádět DPH bez ohledu na to, zda skutečný poskytovatel (zpravidla fyzická osoba) je plátcem či nikoliv. Cílem je narovnat tržní podmínky mezi tradičním offline byznysem (např. hotely, které DPH ze svých služeb vždy odvádí) a online byznysem.¨
  • Zavedení jednotné registrace k DPH po celé EU, která bude založena na dalším rozšíření režimu jednoho správního místa (One Stop Shop - OSS). V tomto režimu bude možné vykazovat přemístění vlastního zboží mezi členskými státy, a proto dojde ke zrušení stávající zjednodušení pro režim skladu (call-off stock). Prodej zboží na dálku bude nově zahrnovat i zboží prodávané ve zvláštním režimu pro použité zboží, umělecká díla, sběratelské předměty a starožitnosti.
  • A nakonec Komise navrhuje zavést povinný reverse-charge na lokální dodání zboží neusazenou osobou, v případě že kupující je v daném členském státě registrován k DPH. ČR tuto možnost využívá již nyní, na rozdíl od mnoha jiných členských států EU.

Navrhované legislativní změny budou zaslány Radě EU, kde budou projednány. Dále Evropskému parlamentu a Hospodářskému a sociálnímu výboru ke konzultaci.

V případě otázek se prosím obraťte na autory příspěvku nebo členy týmu EY, se kterými obvykle spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services