Pozor – velká novela významné tržní síly je účinná!

Zásadní novela zákona o významné tržní síle, o které jsme Vás v průběhu roku 2022 informovali (na příklad ZDE), vstoupila na Nový rok 2023 v účinnost.

Je tedy namístě připomenout, že nová právní úprava se nyní plně a bezvýjimečně vztahuje na všechny nové právní vztahy, do nichž po 1. lednu 2023 vstupují odběratelé s významnou tržní silou a dodavatelé v oblasti zemědělství a potravinářství. Stejně tak budou novým zněním zákona posuzována potenciální nekalá jednání odběratelů s významnou tržní silou. Pro smlouvy uzavřené před výše uvedeným datem platí 12měsíční přechodné období – pokud tedy náležitosti takových smluv jsou v rozporu s novelou, mají smluvní strany čas do 1. ledna 2024, aby je uvedly do souladu s aktuálními požadavky zákona.

V této souvislosti je nutné upozornit, že vzhledem k nové definici významné tržní síly došlo k rozšíření působnosti zákona na řádově vyšší počet subjektů, než tomu bylo doposud. Hovoří se o tom, že oproti dosavadním několika obchodním řetězcům se nová právní úprava vztahuje až na více než 800 subjektů!

Pokud tedy Vaše společnost podniká (obchoduje) v oblasti zemědělských produktů a potravinářských výrobků, je třeba věnovat náležitou pozornost tomu, jestli se ve vztahu ke konkrétním obchodním partnerům – svým dodavatelům – nedostanete do působnosti zákona o významné tržní síle. Odběratelem s významnou tržní silou se tak podle aktuální obratové definice může ve vztahu ke konkrétnímu dodavateli stát na příklad i drogerie či lékárna, pokud prodává potravinové výrobky, květinářství (zpravidla neprodává potraviny, ale prodává zemědělské produkty), e-shop prodávající potraviny, prodejna potravin na čerpacích stanicích atd. – zpravidla se bude jednat o prodejny, které jsou součástí větší sítě.

Dobrou zprávou je, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v minulých dnech vydal metodiku k výpočtu ročního obratu – stěžejního zákonného pojmu, pokud jde o určení existence významné tržní síly. Úřad také nedávno přišel s dvěma výkladovými stanovisky k pojetí významné tržní síly a některým ustanovením zákona.

O dalším vývoji v této oblasti Vás budeme informovat. V případě zájmu o další informace se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jan Turek

Magdalena Hamáčková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services