Pilíř 2 iniciativy BEPS 2.0. – máte potřebná data?

V minulých dvou článcích jsem prošel myšlenkami, proč je nutné začít se koukat na možný dopad Pilíře 2 již nyní (ZDE a ZDE). Zjednodušeně – pravidla jsou složitá, v principu jsou daná, implementace bude extrémně rychlá, možný dopad může být materiální.

Podívejme se, jaká data a informace budou nadnárodní skupiny potřebovat, aby si dokázaly dopad Pilíře 2 spočítat v každé relevantní jurisdikci a připravit příslušná podání daňovým úřadům. Na chvilku přitom pomineme pravidla bezpečného přístavu (o kterých jsme Vás informovali v našich Daňových a právních zprávách za únor 2023), která mohou načas zjednodušit praktickou aplikaci Pilíře 2.

Ne zcela překvapivě bude potřeba zjistit a posoudit účetní data – ve většině případů účetní data podle Mezinárodních účetních standardů. Zejména výnosy, náklady, splatnou a odloženou daň, přecenění zaúčtované do kapitálu, vnitroskupinové transakce. V detailu, který je běžný pro daňové přiznání, tzn. ve velkém detailu, v principu položkově. IFRS reportingové balíčky posílané 3. ledna následujícího roku nebudou zcela jistě dostatečné pro určení upraveného zisku pro výpočet efektivní sazby daně. Detail bude potřeba za každou společnost samostatně. To může být oříšek, pro jehož rozlousknutí bude třeba upravit IT systémy, procesy a metodiky.

Další ne zcela překvapivou skupinou dat budou daňová data – zaplacená daň z příjmů na základě řádného přiznání a případné rozdíly podle dodatečných přiznání, detail k uplatněnému režimu ovládaných zahraničních společností, společnosti, u kterých je uplatňována daňová transparence (a k jakému výsledku to vede), daňový režim vnitroskupinových transakcí, detail ke stálým provozovnám atd. Množství a detail dat může překvapit i zkušeného skupinového daňového manažera.

Aby toho nebylo málo a mohlo (resp. muselo) se zapojit více oddělení v každé společnosti, bude potřeba např. zjistit počet zaměstnanců, vynaložené náklady na ně (včetně nákladů na sociální pojištění), ověřit míru vlastnictví a kontrolu v joint-ventures a ve společnostech, kde skupina nemá 100 %, právní status nemovitého majetku.

Kvůli specifickému režimu náběhu pravidel mohou některé položky, které společnosti nadnárodních skupin budou vykazovat ve svých finančních výkazech za rok 2023, ovlivnit výpočet efektivní sazby daně podle pravidel Pilíře 2 v následujících letech. Speciálně odložené daně mohou skrývat příjemná a nepříjemná překvapení.

Určitý vhled do obrovského objemu dat, který bude třeba zjistit, zpracovat a vykázat, může poskytnout návrh dokumentu OECD, který pojednává o standardizovaném GloBE informačním přiznání.

Neexistuje jeden univerzální způsob, jak začít zjišťovat možný dopad v dalších letech – někde stačí projít data ze CbCR reportu, někde „zvláštní materiální položky“, někde se stačí zaměřit na největší jurisdikce, někde na „obvykle podezřelé země“ (země s nízkou nominální sazbou daně), někde si vybrat vzorek společností. Záleží na spoustě parametrů od velikosti, typu a rozmanitosti podnikání skupiny, přes dotčené země až k účetnímu zachycení podle IFRS.

Opět se již nyní můžete těšit na pokračování. V případě dotazů se prosím obraťte na autora článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autor:

Karel Hronek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services