Přijímací pohovor - Otázky, kterým se nevyhnete

Propadnete-li během přijímacího pohovoru nervozitě, může vás to připravit o místo, které byste jinak možná měli šanci získat. Na většinu otázek, jež budete muset zodpovědět, se ale můžete předem připravit a nachystat si vhodné a přesvědčivé odpovědi. Z reakcí našich čtenářů jsme sestavili seznam těch nejčastějších otázek, se kterými se při pohovoru s největší pravděpodobností setkáte.

Jak probíhal váš dosavadní profesní vývoj?

Otázky týkající se životopisu kandidáta jsou základem většiny přijímacích pohovorů. Naučte se tedy svůj životopis nazpaměť, včetně jednotlivých dat, tedy odkdy dokdy jste působil/a na které pozici. Negativně působí, budete-li jako pomůcku používat výtisk životopisu. Protože základní fakta má personalista, který pohovor vede, již před sebou, zkuste jednotlivé části trochu okomentovat. Nepouštějte se ale do žádného příliš květnatého vyprávění a udržujte oční kontakt, snadno poznáte, zda se váš protějšek nudí nebo netrpělivě poposedává. Dělejte pauzy pro případné otázky.

Jakou máte představu o platu?

Příliš suverénní odpověď na tuto otázky není vhodná. Každý kandidát by měl znát svou hodnotu na trhu práce a umět se realisticky ocenit. Mějte tedy připravenu částku, kterou si představujete jako svůj měsíční hrubý plat. Nemá význam nechávat příliš velký prostor pro jednání, pak je velká pravděpodobnost, že skončíte na jeho spodní hranici. Své přání musíte umět opodstatnit - kvalifikací, jazykovými znalostmi, zkušenostmi ze zahraničí apod.

Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?

Nikdo ve skutečnosti nechce slyšet o vašich skutečných slabostech a přednostech, spíš jde o to zjistit, zda víte, jaké soft skills jsou dnes žádány. Můžete se např. zmínit o svých výborných komunikačních schopnostech anebo o tom, že vám týmová práce a týmové řešení problémů vyhovuje více než samostatný „boj“.

Složitější je nalézt odpověď na to, jaká je vaše slabá stránka. Zkuste reagovat přiměřeně sebekriticky, absolventi mohou např. uvést nedostatek praxe, případně to, že teorie osvojené na vysoké škole se nemusejí vždy zcela shodovat s praxí.

Vaše největší úspěchy a neúspěchy?

Neměl/a byste jmenovat úspěchy z osobního života (např. sportovní apod.). Stručně popište některý z úkolů, který se vám podařilo v práci úspěšně vyřešit, např. konkrétní projekt. O neúspěchu mluvte pouze v případě, kdy se vás na něj personalista výslovně zeptá, pak můžete zmínit situaci, kdy se nepodařilo zcela dodržet termín, vyhněte se ale líčení úkolů, které skončily naprostou katastrofou.


Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete II
Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete III
Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete IV
Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete V

Obsah této stránky připravil Jobpilot.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+74
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

Průměrný důchod se od ledna 2025 zvedne v průměru o 356 korun, překročí tak hranici 21 tisíc korun. Začnou také platit nová pravidla, která mění výpočet valorizace penzí.

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

3. 7. 2024 | Filip Hampl | 7 komentářů

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

Při porovnání doplňkového penzijního spoření s dlouhodobým investičním produktem hraje roli nejen státní příspěvek a daňové úlevy, ale také poplatky, šíře nabídky nebo předpokládaný... celý článek

Partners Financial Services