Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Zdroj: Shutterstock

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci.

Teď k novele ale přibyl pozměňovací návrh skupiny senátorů z ODS. Ten sice nemění navrhované změny u insolvencí, ovšem prosazuje změnu v exekučním řádu. A to zavedení nové povinné minimální srážky u exekucí.

Ta by měla činit 945 korun z příjmů dlužníků, u důchodců pak 473 korun. Senátoři tak budou hlasovat i o tomto pozměňovacím návrhu a v případě, že ho schválí, vrátí i novelu insolvenčního zákona zpátky poslancům. 

S podobným návrhem fixní srážky přišla už před několika měsíci Exekutorská komora, která ji navrhla zavést ve výši 10 procent minimální mzdy, což by v letošním roce bylo 1890 korun. Exekutorský návrh se tehdy k jednání nedostal. Jeho cílem mělo být to, aby věřitelé dostali alespoň nějaké peníze zpět. Nyní senátoři mluví o pěti procentech minimální mzdy, u důchodců o polovině této částky.  

V současné době zůstává lidem v exekuci nezabavitelné minimum 12 705 korun. Pokud důchodce pobírá penzi právě v této výši, nestrhne se mu nic. Pokud by ale senátoři schválili zavedení navrhované minimální srážky, strhlo by se mu z nezabavitelného minima 473 korun, zůstalo by mu tak jen 12 232 korun. 

„Návrh zavedení minimální srážky určitě podpořím nejenom proto, aby se k oprávněným, tedy k věřitelům, dostaly alespoň nějaké peníze, ale zároveň i proto, abychom přiměli více lidí s exekucemi, aby přešli do insolvence, tedy požádali o oddlužení a zbavili se dluhů navždy,“ uvedl pro Peníze.cz senátor Tomáš Goláň (ODS).  

Proti návrhu se postavila celá řada nevládních organizací, které dlouhodobě pracují s dlužníky. Mezi ně patří například Člověk v tísni, Rubikon centrum, PaQ Research, Charita ČR, Institut prevence a řešení předlužení a Rada seniorů. „Žádáme senátory, aby podpořili novelu insolvenčního zákona v podobě, v jaké ji schválila poslanecká sněmovna a současně odmítli návrh, který zavádí povinnou srážku z jakéhokoli legálního příjmu v minimální výši 945 Kč, u důchodů 473 Kč,“ uvádějí v prohlášení.

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Pro odmítnutí pozměňovacího návrhu přitom argumentují tím, že už teď je u nás nezabavitelné minimum v exekuci při přepočtu na paritu kupní síly poloviční než v okolních státech, tedy kromě Slovenska.  

„Nezabavitelné minimum v minulých letech rostlo jen v důsledku extrémního růstu nákladů na bydlení. V současné době již nezabavitelné minimum opět klesá. V roce 2025 bude jeho reálná hodnota pro řadu domácností nižší než v roce 2021,“ uvádějí v prohlášení.  

Organizace také připomínají, že nikde v okolních státech povinná minimální srážka neexistuje a nízkopříjmovým dlužníkům se nesráží nic. V případě jejího přijetí by postihla výhradně lidi pracující na menší úvazek, chudé rodiny s větším počtem dětí, starobní a invalidní důchodce s nízkým důchodem.  

A podle nich případná povinná srážka zvýší motivaci pracovat mimo legální ekonomiku, na což doplatí stát.

„Systém exekučních srážek v Česku není perfektní. Dvoutřetinová srážka v přednostní exekuci a insolvenci v kombinaci s výpočtem dávek z příjmu před srážkami eliminuje užitek z práce a vytlačuje lidi do šedé ekonomiky. Exekuovaný pár má výhodnější postavení než samoživitel, kvůli uznání nezabavitelných částek na děti oběma rodičům,“ říká sociolog a člen NERV Daniel Prokop. „Potřebujeme ale promyšlenou reformu, ne prolobbované kutilství v podobě přílepku o minimálních srážkách,“ podotýká.  

Podle Radka Hábla, šéfa Institutu prevence a řešení předlužení, je pozměňovací návrh také jen legislativní přílepek, který nemá žádnou souvislost s insolvenční novelou. „Neprošel odbornou debatou ani připomínkovým řízením a navíc obsahuje řadu skrytých rizik,“ říká Hábl.  

„Nedovolme prosím, abychom primárně kvůli ekonomickým zájmům exekutorů připravili daňové poplatníky o peníze z legální práce dlužníků, prospěch z minimální srážky budou mít především exekutoři, společnost na to doplatí,“ dodává Pavla Aschermannová z Rubikon centra.    

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci

22. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Zásadní změnou je zkrácení doby osobního bankrotu ze současných pěti let na tři roky. Současně se však zpřísní některá... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

21. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Poslanci definitivně schválili oddlužovací akci, která lidem odpustí část dluhů na zdravotním pojištění. Odmítli ale návrh senátorů, kteří chtěli původně schválené podmínky rozšířit... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Partners Financial Services