Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
![Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?]()
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.
Aktuality | Jiří Hovorka | 11. 10. 2022 | 1 komentář
![Inflace je nejvyšší od roku 1993. Zdražování zase zrychluje]()
Inflace v Česku opět roste. Spotřebitelské ceny v září stouply meziročně o 18 %, což bylo o 0,8 procentního bodu víc než v srpnu. „Srpen byl pro inflaci jen krátkou iluzorní přestávkou před dalším skokem cen energií,“ říká Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,8 %. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).
Aktuality | Jana Divinová | 13. 4. 2023
![Kontrola potravin dopadla hůř, než se čekalo. Zavřelo pět prodejen]()
Už několik týdnů probíhají kontroly u zemědělců a potravinářů kvůli vysokým cenám potravin. Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI) jsou horší, než se očekávalo. Na dnešním setkání s novináři to sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Co se děje | Ondřej Tůma | 12. 3. 2012 | 31 komentářů
![Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?]()
Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost – potravinářská inspekce přináší do starého songu nový hudební motiv: ta druhá jakost je klidně prošlá nebo plesnivá!
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 25. 10. 2012 | 31 komentářů
![Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?]()
Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.
Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů
![Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf]()
Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.
Rozhovor | Martin Vlnas | 13. 1. 2018 | 5 komentářů
![Takový balík nemůže ležet v šuplíku]()
Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
![Geniální chlebíčky sestry Michopulu]()
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Aktuality | Jiří Hovorka | 12. 2. 2021 | 12 komentářů
![Ceny potravin vyskočily, inflace je dál nad cílem]()
Spotřebitelské ceny dál rostou o více jak dvě procenta. V lednu inflace meziročně klesla na 2,2 % z prosincových 2,3 %. Oznámil to Český statistický úřad.
Aktuality | Jana Divinová | 7. 8. 2023
![Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou]()
Cena kakaových bobů vzrostla na dvanáctileté maximum: čeká se, že v západní Africe se neurodí. Kontinent přitom zajišťuje dvě třetiny světových dodávek.
Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře
![Tři důvody, proč oslavit Den piva]()
Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře
![Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí]()
„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.
Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů
![Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky]()
Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.
Aktuality | Jana Divinová | 5. 12. 2022
![Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane]()
Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, kterou Polsko zavedlo na začátku letošního roku, bude pokračovat až do konce června 2023. Nařízení už podepsala ministryně financí Magdalena Rzeczkowska. V závěru minulého týdne o tom informovala polská vláda.
Co se děje | Jan Brož | 24. 8. 2011 | 9 komentářů
![Slasti a strasti farmářských trhů. Díl prvý – slasti]()
„Plesá mi srdce, že Češi objevují obyčejné kvalitní věci, které chutnají, a nemusí nakupovat v supermarketech hnůj v podobě sýrů sýrového typu, párků a buřtů, které neviděly maso ani z vlaku či zeleniny, která se místo na kila prodává na litry,“ vítá farmářské trhy Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 17. 8. 2014 | 3 komentáře
![Kaufland platí statisíce. Za nepravdivé české vlajky a kakao]()
Kaufland u krajských soudů rozporoval pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Násobný růst pokut bude nyní řešit Nejvyšší správní soud.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 28. 8. 2014 | 2 komentáře
![Státní reklama na „kvalitní jídlo“: Peníze prší z nebe. A nejspíš budou dál]()
Večírek pouze pro zvané, lázně, indická masáž, kostýmy, roadshow, velkorysé rauty. Rozmařilá jízda, za kterou by se nemusel stydět ani velký Gatsby. Tak vypadá státní propagace „kvalitních potravin“. Přišla na stamiliony ročně. Problém je, že nikdo nedokáže uspokojivě doložit, k čemu byla dobrá.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017
![Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni]()
Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.
Komentář | Luboš Palata | 24. 7. 2017 | 25 komentářů
![Vadí vám dvojí kvalita potravin v Unii? Tak co s ní uděláte?]()
Po Evropské unii chceme, aby se nám co nejméně pletla do životů a starala se jen o nejdůležitější věci. A pak po ní žádáme, aby řešila složení Nutelly.
Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů
![Byznysplán: Nebe na jazyku]()
Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.
Aktuality | Jiří Hovorka | 10. 3. 2021 | 2 komentáře
![Dražší ropa zvedá ceny benzinu, inflace přesto klesla]()
Meziroční inflace v února klesla na 2,1 % z lednových 2,2 %. Oznámil to Český statistický úřad. Nižší byla naposledy v závěru roku 2018.
Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů
![Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála]()
Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.
Aktuality | Jiří Hovorka | 10. 11. 2022
![Úsporný tarif srazil inflaci. Potraviny a další energie ale dál zdražují]()
Inflace v Česku v říjnu klesla. V porovnání se stejným měsícem loňského roku jsou spotřebitelské ceny meziročně vyšší o 15,1 %, zatímco v září to bylo meziročně o 18 %. Když porovnáme ceny za letošní říjen s letošním zářím, jsou dokonce o 1,4 % nižší. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).
Co si o tom myslíte | Pavla Adamcová | 21. 3. 2024 | 3 komentáře
![Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?]()
Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře
![Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem]()
V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře
![Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí]()
„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?
Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů
![LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým]()
Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.
Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů
![Jménem zákona, jezte česky!]()
Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.
Když se řekne | Lukáš Zelený | 13. 7. 2016 | 10 komentářů
![Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách]()
Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně říkáme éčka. Častokrát vás jejich seznam na etiketě odradí. Jenže na délce seznamu nezáleží: Ne všechna éčka v potravinách jsou nežádoucí.
Jak na to | Jana Poncarová | 19. 2. 2019 | 1 komentář
![Bylinky ze supermarketu? Bazalku vypěstujete i na parapetu]()
Bazalka nebo pažitka ze supermarketu dobře ilustrují konzumní dobu. Rychle vyrůst, rychle sníst. Za oknem dlouho nevydrží, často domů nesete rostlinu těsně před uvadnutím. Nic proti, pokud hned potřebujete hrst lístků do těstovin. Jde to ovšem lépe.