Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů
![Byznysplán: Nebe na jazyku]()
Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.
Když se řekne | Lukáš Zelený | 8. 12. 2015 | 3 komentáře
![dTest radí: Kdy nevrátíte zboží koupené po internetu]()
Pravděpodobně znáte pravidlo, že zboží koupené přes internet můžete do čtrnácti dnů bez udání důvodu vrátit. Existují ale výjimky, u kterých od vás už zboží nevezmou a peníze nevrátí.
Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů
![Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf]()
Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.
Rozhovor | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 31. 10. 2015 | 3 komentáře
![Pivo z Pepíkovy garáže]()
Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem
Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů
![Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?]()
Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
![Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída]()
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
![Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat]()
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 8. 10. 2015 | 18 komentářů
![Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?]()
Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná produkce zatíží životní prostředí. A ve jménu morálky se začínají hlídat obchody, aby nevyhazovaly zboží těsně před koncem záruční doby. Kdy začnou kontrolovat vaše odpadky?
Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů
![Farmářský slon u vás v obýváku]()
Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře
![Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí]()
Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.
Sloupek | Michal Kašpárek | 24. 7. 2015 | 3 komentáře
![Svoboda má špíčky]()
Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 7. 2015 | 14 komentářů
![Potraviny: Němci dostanou za tutéž cenu lepší, říká srovnání]()
Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, praví lidová moudrost. Stará lidová moudrost. Pro dnešní dobu je třeba ji upřesnit. I jeden, když dělá totéž, není to vždycky totéž. Cola v Česku má jiné složení než cola v Německu.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře
![Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí]()
„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů
![Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat]()
„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
![Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré]()
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 1. 3. 2015 | 5 komentářů
![Kdo napodobí Tesco? E-shop s potravinami řetězce jen slibují]()
E-shop s potravinami od Billy, Albertu, Lidlu, Kauflandu nebo Globusu chybí pětině Čechů. Řetězce brzdí značné investice, objevují se noví hráči.
Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 25. 1. 2015 | 1 komentář
![Konec českých potravin z Polska? Zpřísnění lze snadno obejít]()
Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Kritici upozorňují na absurdity jako Coca-colu z Česka nebo konec belgické čokolády.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 11. 1. 2015 | 4 komentáře
![Řetězce odtajnily, odkud mají potraviny. Má to ale háček]()
Velké obchodní řetězce musí od Nového roku zveřejňovat seznam pěti zemí, z nichž pochází dodavatelé potravin s nejvyšším podílem na tržbách. Jak to vypadá v praxi?
Komentář | Michal Kašpárek | 12. 12. 2014 | 24 komentářů
![Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl]()
Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.
Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 7. 12. 2014 | 7 komentářů
![Konec českých potravin z Polska. Pravidla se zpřísní]()
Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Omezit chce také označení jako čerstvý, pravý nebo dia.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů
![Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc]()
Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
![Geniální chlebíčky sestry Michopulu]()
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Aktuálně.cz | Tereza Mynářová | 9. 11. 2014 | 4 komentáře
![Zdražování v Česku. Velký přehled, jak se mění ceny]()
Za růst cen nemůže jen oslabení koruny a zdražení zahraničního dovozu, ale třeba také špatná úroda. Co nejvíc zdražilo a zlevnilo?
Seriál | Lukáš Kovanda | 23. 9. 2014
![Kovaná ekonomie: Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?]()
Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 21. 9. 2014 | 13 komentářů
![Tesco má konkurenci. Rohlík.cz přiveze nákup do 90 minut]()
Za internetovým supermarketem Rohlík.cz stojí Tomáš Čupr. Zatím rozváží nákupy jen po Praze, v příštím roce plánuje rozšíření do dalších měst.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 28. 8. 2014 | 2 komentáře
![Státní reklama na „kvalitní jídlo“: Peníze prší z nebe. A nejspíš budou dál]()
Večírek pouze pro zvané, lázně, indická masáž, kostýmy, roadshow, velkorysé rauty. Rozmařilá jízda, za kterou by se nemusel stydět ani velký Gatsby. Tak vypadá státní propagace „kvalitních potravin“. Přišla na stamiliony ročně. Problém je, že nikdo nedokáže uspokojivě doložit, k čemu byla dobrá.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 17. 8. 2014 | 3 komentáře
![Kaufland platí statisíce. Za nepravdivé české vlajky a kakao]()
Kaufland u krajských soudů rozporoval pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Násobný růst pokut bude nyní řešit Nejvyšší správní soud.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 13. 7. 2014 | 6 komentářů
![Větší písmo, k párku cedulka. Češi zjistí, co kupují k jídlu]()
Značení potravin čekají největší změny za posledních patnáct let, kvůli kterým například Coca-Cola přestane prodávat své nápoje v nejmenší skleněné lahvi.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 13. 7. 2014
![Pomazánka z pekel]()
Předpisy vížící se k prodeji potravin jsou stále dokonalejší. Potraviny stále hnusnější. Je mezi tím nějaká úměra?
Komiks | redakce Peníze.CZ | 22. 6. 2014
![Čas malin nezralých]()
Aromatizováno. Přibarveno.