Potraviny

Potraviny jsou produkty určené ke konzumaci. Zajišťují výživu a vývoj člověka. Potraviny mohou pocházet z různých zdrojů, od rostlinných po masné potraviny. Před konzumací jsou často upravovány či jinak zpracovávány. Zpracování zlepšuje stravitelnost potravin a také prodlužuje jejich trvanlivost a zlepšuje chuť.

Další články na téma potraviny najdete na Finmag.cz.

Byznysplán: Nebe na jazyku

Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů

Byznysplán: Nebe na jazyku
+37

Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.

dTest radí: Kdy nevrátíte zboží koupené po internetu

Když se řekne | Lukáš Zelený | 8. 12. 2015 | 3 komentáře

dTest radí: Kdy nevrátíte zboží koupené po internetu
+22

Pravděpodobně znáte pravidlo, že zboží koupené přes internet můžete do čtrnácti dnů bez udání důvodu vrátit. Existují ale výjimky, u kterých od vás už zboží nevezmou a peníze nevrátí.

Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf

Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů

Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf
+45

Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.

Pivo z Pepíkovy garáže

Rozhovor | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 31. 10. 2015 | 3 komentáře

Pivo z Pepíkovy garáže
+75

Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem

Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů

Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?
+14

Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída
+54

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat
+17

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 8. 10. 2015 | 18 komentářů

Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?
+13

Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná produkce zatíží životní prostředí. A ve jménu morálky se začínají hlídat obchody, aby nevyhazovaly zboží těsně před koncem záruční doby. Kdy začnou kontrolovat vaše odpadky?

Farmářský slon u vás v obýváku

Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů

Farmářský slon u vás v obýváku
+4

Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí
-14

Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.

Svoboda má špíčky

Sloupek | Michal Kašpárek | 24. 7. 2015 | 3 komentáře

Svoboda má špíčky
+10

Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.

Potraviny: Němci dostanou za tutéž cenu lepší, říká srovnání

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 7. 2015 | 14 komentářů

Potraviny: Němci dostanou za tutéž cenu lepší, říká srovnání
+24

Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, praví lidová moudrost. Stará lidová moudrost. Pro dnešní dobu je třeba ji upřesnit. I jeden, když dělá totéž, není to vždycky totéž. Cola v Česku má jiné složení než cola v Německu.

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí
+31

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat
+15

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré
+19

„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.

Kdo napodobí Tesco? E-shop s potravinami řetězce jen slibují

Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 1. 3. 2015 | 5 komentářů

Kdo napodobí Tesco? E-shop s potravinami řetězce jen slibují
0

E-shop s potravinami od Billy, Albertu, Lidlu, Kauflandu nebo Globusu chybí pětině Čechů. Řetězce brzdí značné investice, objevují se noví hráči.

Konec českých potravin z Polska? Zpřísnění lze snadno obejít

Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 25. 1. 2015 | 1 komentář

Konec českých potravin z Polska? Zpřísnění lze snadno obejít
+11

Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Kritici upozorňují na absurdity jako Coca-colu z Česka nebo konec belgické čokolády.

Řetězce odtajnily, odkud mají potraviny. Má to ale háček

Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 11. 1. 2015 | 4 komentáře

Řetězce odtajnily, odkud mají potraviny. Má to ale háček
+8

Velké obchodní řetězce musí od Nového roku zveřejňovat seznam pěti zemí, z nichž pochází dodavatelé potravin s nejvyšším podílem na tržbách. Jak to vypadá v praxi?

Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl

Komentář | Michal Kašpárek | 12. 12. 2014 | 24 komentářů

Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl
0

Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.

Konec českých potravin z Polska. Pravidla se zpřísní

Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 7. 12. 2014 | 7 komentářů

Konec českých potravin z Polska. Pravidla se zpřísní
+19

Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Omezit chce také označení jako čerstvý, pravý nebo dia.

Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc

Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů

Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc
+4

Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů

Geniální chlebíčky sestry Michopulu
+44

Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.

Zdražování v Česku. Velký přehled, jak se mění ceny

Aktuálně.cz | Tereza Mynářová | 9. 11. 2014 | 4 komentáře

Zdražování v Česku. Velký přehled, jak se mění ceny
+22

Za růst cen nemůže jen oslabení koruny a zdražení zahraničního dovozu, ale třeba také špatná úroda. Co nejvíc zdražilo a zlevnilo?

Kovaná ekonomie: Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?

Seriál | Lukáš Kovanda | 23. 9. 2014

Kovaná ekonomie: Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?
+4

Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.

Tesco má konkurenci. Rohlík.cz přiveze nákup do 90 minut

Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 21. 9. 2014 | 13 komentářů

Tesco má konkurenci. Rohlík.cz přiveze nákup do 90 minut
+3

Za internetovým supermarketem Rohlík.cz stojí Tomáš Čupr. Zatím rozváží nákupy jen po Praze, v příštím roce plánuje rozšíření do dalších měst.

Státní reklama na „kvalitní jídlo“: Peníze prší z nebe. A nejspíš budou dál

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 28. 8. 2014 | 2 komentáře

Státní reklama na „kvalitní jídlo“: Peníze prší z nebe. A nejspíš budou dál
+37

Večírek pouze pro zvané, lázně, indická masáž, kostýmy, roadshow, velkorysé rauty. Rozmařilá jízda, za kterou by se nemusel stydět ani velký Gatsby. Tak vypadá státní propagace „kvalitních potravin“. Přišla na stamiliony ročně. Problém je, že nikdo nedokáže uspokojivě doložit, k čemu byla dobrá.

Kaufland platí statisíce. Za nepravdivé české vlajky a kakao

Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 17. 8. 2014 | 3 komentáře

Kaufland platí statisíce. Za nepravdivé české vlajky a kakao
+37

Kaufland u krajských soudů rozporoval pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Násobný růst pokut bude nyní řešit Nejvyšší správní soud.

Větší písmo, k párku cedulka. Češi zjistí, co kupují k jídlu

Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 13. 7. 2014 | 6 komentářů

Větší písmo, k párku cedulka. Češi zjistí, co kupují k jídlu
+8

Značení potravin čekají největší změny za posledních patnáct let, kvůli kterým například Coca-Cola přestane prodávat své nápoje v nejmenší skleněné lahvi.

Pomazánka z pekel

Komiks | redakce Peníze.CZ | 13. 7. 2014

Pomazánka z pekel
+3

Předpisy vížící se k prodeji potravin jsou stále dokonalejší. Potraviny stále hnusnější. Je mezi tím nějaká úměra?

Čas malin nezralých

Komiks | redakce Peníze.CZ | 22. 6. 2014

Čas malin nezralých
0

Aromatizováno. Přibarveno.

Převodník měn

Prohození měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services