Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů
![Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může]()
Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.
Komentář | Petra Kozlová | 25. 3. 2014 | 10 komentářů
![Dluhy procházejí žaludkem]()
Nebo by aspoň měly.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 30. 1. 2014 | 10 komentářů
![Kvóty na české potraviny v obchodech. Ale co je „česká potravina“?]()
Nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vážně zvažuje, že by českým obchodům nařídil nabízet na pultech určitý podíl českých potravin. Inspirovat se chce na Slovensku, kde má vláda obdobné plány. Dřív než si zavedeme kvóty na české potraviny, bylo by možná užitečné udělat si jasno v tom, co to vlastně ta česká potravina je.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 16. 1. 2014 | 22 komentářů
![Rudý hadr pro odpůrce dotací: Návrat zelené nafty]()
Květen 2012: stovky traktorů vjíždějí na znamení vzdoru do ulic. Brzdí a blokují. Ať vláda neruší zelenou naftu! Nic naplat. Leden 2014: zvrat. Zemědělci dostanou, co chtějí. Těžké stroje, kupky hnoje ani vrhání vajec netřeba. Postará se nová vláda. Sleva, která zemědělce (výrazně) zvýhodňuje oproti ostatním plátcům spotřební daně z pohonných hmot, se vrátí.
Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů
![LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým]()
Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 17. 11. 2013
![Babica hadr]()
Víme, že své bližní milujete víc než sebe sama. Víme, že už máte nakoupené hory dárků. A taky víme, že tobolka zeje prázdnotou, možná v koutku se leskne dvacetníček, jestli to není šupina. Naštěstí jsou tu kurzy, které vás naučí vyžít s málem!
Co se děje | Luboš Palata | 30. 9. 2013 | 2 komentáře
![Číňané miliony hektarů na Ukrajině nezískali. Ale určitě je získat chtějí]()
Čína po celém světě hledá zemědělskou půdu, aby si zabezpečila přísun potravin. V jejím hledáčku se ocitla i Ukrajina – „obilnice Evropy“.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 26. 9. 2013 | 44 komentářů
![Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...]()
Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování jídla, které nezvládnou prodat, jim účtuje patnáctiprocentní daň. Pořádek v daních zkrátka musí být. Ať si klidně tuny jídla končí na dně popelnic.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 8. 8. 2013 | 7 komentářů
![Spor o polské potraviny… Jak se vyhnout šmejdům?]()
Ke kvalitě polských potravin už se vyjádřili snad všichni. Tedy kromě nás. A vás, milí čtenáři Peníze.cz. A právě teď, uprostřed parného léta, ta chvíle přišla: Co si o potravinách z Polska myslíte vy? A nestyďte se říct svůj názor pěkně od plic, ať to všichni slyší. Jakmile jde o „blafy z Polska“, jsme přece odborníci všichni.
Když se řekne | Jan Müller | 6. 8. 2013 | 10 komentářů
![Malé peníze: Vysoké ceny potravin, hlad. Je to práce spekulantů?]()
Do redakce doputoval zajímavý dotaz: „Do jaké míry ovlivňují ceny komodit (hlavně těch, z nichž se vyrábějí potraviny) spekulanti? Je možné tvrdit, že kvůli nim opravdu někteří lidé hladovějí?“ Otázku jsme předali Janu Müllerovi z webu Malé peníze. Odpověď zde.
Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře
![Tři důvody, proč oslavit Den piva]()
Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.
Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů
![Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky]()
Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 17. 6. 2013 | 3 komentáře
![Výživoví poradci, krabičková dieta, liposukce. Co stojí štíhlý pas]()
Minulý týden jsme se pokoušeli zhruba vyčíslit, kolik člověka bude stát, když bude chtít hubnout pohybem. Tělesná aktivita je pro zdravou kondici a snižování váhy směrem k normálu samozřejmě nezbytná. Neméně důležité je ale vybudování správných stravovacích návyků. Bývá to vlastně nemenší dřina. Podíváme se, co to kromě pevné vůle stojí.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
![Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou]()
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů
![Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat]()
„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 12. 5. 2013 | 8 komentářů
![K jogurtu dostanete skládačku, firmy zaplatí miliony]()
Pokud poslanci podle očekávání schválí novelu zákona o potravinách, připlatí si velcí výrobci potravin desítky milionů korun.
Sloupek | Michal Kašpárek | 1. 3. 2013 | 9 komentářů
![Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev]()
Ponaučením z koninového skandálu ať je to, že cool obchody a jídelny odlišuje od ušmudlaných bister a pofiderních náleven mnohdy jen lepší marketing. Regály můžou mít vycíděné a štít naleštěný, ale řetězec dodávek skryje špínu tam i tam.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 19. 1. 2013 | 15 komentářů
![Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem]()
V pokračování rozhovoru s předsedou občanského sdružení Zdravá potravina se podíváme na zoubek spotřebitelským mýtům, potravinám bez cukru, margarínům zdravějších másla a přísadám z kopyt a lidských nehtů. Dobrou chuť.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 12. 1. 2013 | 19 komentářů
![Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu]()
„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a původu, které potkáte na českých potravinách. Když před lety sháněl fakta o tom, co vlastně jí, zjistil, že neexistuje komplexní zdroj informací. Jako programátor tedy sám začal vytvářet jejích databázi...
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 12. 2012 | 22 komentářů
![Václav Beneš: Je neuvěřitelné, co si spotřebitelé sami namluví]()
„Volají nám lidé a zastávají se prémiových značek, které jsou podle našich testů stejně kvalitní jako levnější výrobky. Nedokážou se smířit s tím, že si koupili výrobek za pár desítek tisíc a ve skutečnosti si mohli koupit věc, která stojí třeba jenom pět,“ říká v druhé části exkluzivního rozhovoru manažer testování časopisu dTest.
Jak na to | Michal Chleboun | 13. 12. 2012 | 13 komentářů
![Testovali jsme nákup v zahraničí: Jeďte taky!]()
Před několika dny jsme uskutečnili malý pokus a vydali se na cestu za nákupy ze samého středu Čech do Drážďan, abychom zjistili, co je pravdy na tom, že Němec se má – nakupuje za tvrdou měnu, a přitom jeho peněženka zůstává – když ne o poznání, tak alespoň o nějaký ten cent – bachratější.
Komentář | Michal Chleboun | 22. 11. 2012 | 25 komentářů
![Kam nás to vedou?]()
Neidentifikovatelná vláda Petra Nečase míchá svůj daňový elixír a několik vyvolených osob v čele republiky se tváří, že spasí svět, ačkoli uvnitř musí být tito lidé bytostně přesvědčeni, že dosáhnou pravého opaku.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
![Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?]()
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 25. 10. 2012 | 31 komentářů
![Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?]()
Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 29. 7. 2012
![To, co jíte]()
Ne že by si autor komiksu myslel, že se nedá jakžtakž slušně nakoupit. Ale teď se tak nějak nosí nadávat. Podporujeme blbou náladu!
Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 7. 2012 | 19 komentářů
![Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?]()
Máte problémy se sestavováním rodinného rozpočtu? Stává se vám až příliš často, že na konci měsíce máte míň, než byste potřebovali? Nechte si poradit od odborníků ze světa financí.
Aktuálně.cz | redakce Peníze.CZ | 24. 6. 2012 | 1 komentář
![Němečtí spotřebitelé si umějí na výrobce potravin vyšlápnout]()
Jeden z největších světových výrobců jídla pro děti, společnost Hipp, změní po nátlaku spotřebitelů recepturu svých čajů pro malé děti.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 31. 5. 2012 | 25 komentářů
![Bez dovozu umřeme hlady! Co si o tom myslíte?]()
Potrpíte si na propečené vepřové řízečky? Dopřejte si, brzo si připlatíte. Od příštího roku vepřové podraží kvůli nové evropské směrnici. Na vině je ale prý hlavně naše rostoucí zemědělská nesoběstačnost. Sousedé jí využívají a vepříky nám prodávají čím dál tím dráž. A bude hůř.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 29. 4. 2012 | 9 komentářů
![Reklama na české potraviny: 68 milionů!]()
Desítky milionů korun mají přesvědčit české zákazníky o tom, že je lepší kupovat tuzemské a hlavně regionální potraviny.
Co se děje | Ondřej Tůma | 12. 3. 2012 | 31 komentářů
![Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?]()
Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost – potravinářská inspekce přináší do starého songu nový hudební motiv: ta druhá jakost je klidně prošlá nebo plesnivá!