Potraviny

Potraviny jsou produkty určené ke konzumaci. Zajišťují výživu a vývoj člověka. Potraviny mohou pocházet z různých zdrojů, od rostlinných po masné potraviny. Před konzumací jsou často upravovány či jinak zpracovávány. Zpracování zlepšuje stravitelnost potravin a také prodlužuje jejich trvanlivost a zlepšuje chuť.

Další články na téma potraviny najdete na Finmag.cz.

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může
+10

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.

Dluhy procházejí žaludkem

Komentář | Petra Kozlová | 25. 3. 2014 | 10 komentářů

Dluhy procházejí žaludkem
+64

Nebo by aspoň měly.

Kvóty na české potraviny v obchodech. Ale co je „česká potravina“?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 30. 1. 2014 | 10 komentářů

Kvóty na české potraviny v obchodech. Ale co je „česká potravina“?
+17

Nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vážně zvažuje, že by českým obchodům nařídil nabízet na pultech určitý podíl českých potravin. Inspirovat se chce na Slovensku, kde má vláda obdobné plány. Dřív než si zavedeme kvóty na české potraviny, bylo by možná užitečné udělat si jasno v tom, co to vlastně ta česká potravina je.

Rudý hadr pro odpůrce dotací: Návrat zelené nafty

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 16. 1. 2014 | 22 komentářů

Rudý hadr pro odpůrce dotací: Návrat zelené nafty
+22

Květen 2012: stovky traktorů vjíždějí na znamení vzdoru do ulic. Brzdí a blokují. Ať vláda neruší zelenou naftu! Nic naplat. Leden 2014: zvrat. Zemědělci dostanou, co chtějí. Těžké stroje, kupky hnoje ani vrhání vajec netřeba. Postará se nová vláda. Sleva, která zemědělce (výrazně) zvýhodňuje oproti ostatním plátcům spotřební daně z pohonných hmot, se vrátí.

LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým

Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů

LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým
+30

Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.

Babica hadr

Komiks | redakce Peníze.CZ | 17. 11. 2013

Babica hadr
0

Víme, že své bližní milujete víc než sebe sama. Víme, že už máte nakoupené hory dárků. A taky víme, že tobolka zeje prázdnotou, možná v koutku se leskne dvacetníček, jestli to není šupina. Naštěstí jsou tu kurzy, které vás naučí vyžít s málem!

Číňané miliony hektarů na Ukrajině nezískali. Ale určitě je získat chtějí

Co se děje | Luboš Palata | 30. 9. 2013 | 2 komentáře

Číňané miliony hektarů na Ukrajině nezískali. Ale určitě je získat chtějí
+7

Čína po celém světě hledá zemědělskou půdu, aby si zabezpečila přísun potravin. V jejím hledáčku se ocitla i Ukrajina – „obilnice Evropy“.

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 26. 9. 2013 | 44 komentářů

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...
+102

Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování jídla, které nezvládnou prodat, jim účtuje patnáctiprocentní daň. Pořádek v daních zkrátka musí být. Ať si klidně tuny jídla končí na dně popelnic.

Spor o polské potraviny… Jak se vyhnout šmejdům?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 8. 8. 2013 | 7 komentářů

Spor o polské potraviny… Jak se vyhnout šmejdům?
+25

Ke kvalitě polských potravin už se vyjádřili snad všichni. Tedy kromě nás. A vás, milí čtenáři Peníze.cz. A právě teď, uprostřed parného léta, ta chvíle přišla: Co si o potravinách z Polska myslíte vy? A nestyďte se říct svůj názor pěkně od plic, ať to všichni slyší. Jakmile jde o „blafy z Polska“, jsme přece odborníci všichni.

Malé peníze: Vysoké ceny potravin, hlad. Je to práce spekulantů?

Když se řekne | Jan Müller | 6. 8. 2013 | 10 komentářů

Malé peníze: Vysoké ceny potravin, hlad. Je to práce spekulantů?
+9

Do redakce doputoval zajímavý dotaz: „Do jaké míry ovlivňují ceny komodit (hlavně těch, z nichž se vyrábějí potraviny) spekulanti? Je možné tvrdit, že kvůli nim opravdu někteří lidé hladovějí?“ Otázku jsme předali Janu Müllerovi z webu Malé peníze. Odpověď zde.

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře

Tři důvody, proč oslavit Den piva
+41

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky

Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů

Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky
+40

Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.

Výživoví poradci, krabičková dieta, liposukce. Co stojí štíhlý pas

Když se řekne | Jitka Šorfová | 17. 6. 2013 | 3 komentáře

Výživoví poradci, krabičková dieta, liposukce. Co stojí štíhlý pas
+10

Minulý týden jsme se pokoušeli zhruba vyčíslit, kolik člověka bude stát, když bude chtít hubnout pohybem. Tělesná aktivita je pro zdravou kondici a snižování váhy směrem k normálu samozřejmě nezbytná. Neméně důležité je ale vybudování správných stravovacích návyků. Bývá to vlastně nemenší dřina. Podíváme se, co to kromě pevné vůle stojí.

Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou

Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013

Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou
+57

V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat
+184

„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

K jogurtu dostanete skládačku, firmy zaplatí miliony

Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 12. 5. 2013 | 8 komentářů

K jogurtu dostanete skládačku, firmy zaplatí miliony
+15

Pokud poslanci podle očekávání schválí novelu zákona o potravinách, připlatí si velcí výrobci potravin desítky milionů korun.

Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev

Sloupek | Michal Kašpárek | 1. 3. 2013 | 9 komentářů

Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev
+59

Ponaučením z koninového skandálu ať je to, že cool obchody a jídelny odlišuje od ušmudlaných bister a pofiderních náleven mnohdy jen lepší marketing. Regály můžou mít vycíděné a štít naleštěný, ale řetězec dodávek skryje špínu tam i tam.

Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem

Rozhovor | Ondřej Tůma | 19. 1. 2013 | 15 komentářů

Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem
+98

V pokračování rozhovoru s předsedou občanského sdružení Zdravá potravina se podíváme na zoubek spotřebitelským mýtům, potravinám bez cukru, margarínům zdravějších másla a přísadám z kopyt a lidských nehtů. Dobrou chuť.

Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu

Rozhovor | Ondřej Tůma | 12. 1. 2013 | 19 komentářů

Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu
+70

„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a původu, které potkáte na českých potravinách. Když před lety sháněl fakta o tom, co vlastně jí, zjistil, že neexistuje komplexní zdroj informací. Jako programátor tedy sám začal vytvářet jejích databázi...

Václav Beneš: Je neuvěřitelné, co si spotřebitelé sami namluví

Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 12. 2012 | 22 komentářů

Václav Beneš: Je neuvěřitelné, co si spotřebitelé sami namluví
+256

„Volají nám lidé a zastávají se prémiových značek, které jsou podle našich testů stejně kvalitní jako levnější výrobky. Nedokážou se smířit s tím, že si koupili výrobek za pár desítek tisíc a ve skutečnosti si mohli koupit věc, která stojí třeba jenom pět,“ říká v druhé části exkluzivního rozhovoru manažer testování časopisu dTest.

Testovali jsme nákup v zahraničí: Jeďte taky!

Jak na to | Michal Chleboun | 13. 12. 2012 | 13 komentářů

Testovali jsme nákup v zahraničí: Jeďte taky!
+123

Před několika dny jsme uskutečnili malý pokus a vydali se na cestu za nákupy ze samého středu Čech do Drážďan, abychom zjistili, co je pravdy na tom, že Němec se má – nakupuje za tvrdou měnu, a přitom jeho peněženka zůstává – když ne o poznání, tak alespoň o nějaký ten cent – bachratější.

Kam nás to vedou?

Komentář | Michal Chleboun | 22. 11. 2012 | 25 komentářů

Kam nás to vedou?
+142

Neidentifikovatelná vláda Petra Nečase míchá svůj daňový elixír a několik vyvolených osob v čele republiky se tváří, že spasí svět, ačkoli uvnitř musí být tito lidé bytostně přesvědčeni, že dosáhnou pravého opaku.

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?
+51

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.

Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 25. 10. 2012 | 31 komentářů

Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?
+48

Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.

To, co jíte

Komiks | redakce Peníze.CZ | 29. 7. 2012

To, co jíte
+6

Ne že by si autor komiksu myslel, že se nedá jakžtakž slušně nakoupit. Ale teď se tak nějak nosí nadávat. Podporujeme blbou náladu!

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 7. 2012 | 19 komentářů

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?
+10

Máte problémy se sestavováním rodinného rozpočtu? Stává se vám až příliš často, že na konci měsíce máte míň, než byste potřebovali? Nechte si poradit od odborníků ze světa financí.

Němečtí spotřebitelé si umějí na výrobce potravin vyšlápnout

Aktuálně.cz | redakce Peníze.CZ | 24. 6. 2012 | 1 komentář

Němečtí spotřebitelé si umějí na výrobce potravin vyšlápnout
0

Jeden z největších světových výrobců jídla pro děti, společnost Hipp, změní po nátlaku spotřebitelů recepturu svých čajů pro malé děti.

Bez dovozu umřeme hlady! Co si o tom myslíte?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 31. 5. 2012 | 25 komentářů

Bez dovozu umřeme hlady! Co si o tom myslíte?
+7

Potrpíte si na propečené vepřové řízečky? Dopřejte si, brzo si připlatíte. Od příštího roku vepřové podraží kvůli nové evropské směrnici. Na vině je ale prý hlavně naše rostoucí zemědělská nesoběstačnost. Sousedé jí využívají a vepříky nám prodávají čím dál tím dráž. A bude hůř.

Reklama na české potraviny: 68 milionů!

Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 29. 4. 2012 | 9 komentářů

Reklama na české potraviny: 68 milionů!
-1

Desítky milionů korun mají přesvědčit české zákazníky o tom, že je lepší kupovat tuzemské a hlavně regionální potraviny.

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

Co se děje | Ondřej Tůma | 12. 3. 2012 | 31 komentářů

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?
+49

Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost – potravinářská inspekce přináší do starého songu nový hudební motiv: ta druhá jakost je klidně prošlá nebo plesnivá!

Převodník měn

Prohození měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services