Když se řekne | Pavla Adamcová | 2. 7. 2024
![Kde se na dovolené najíte levněji než v Česku? Srovnání cen v oblíbených destinacích]()
Zajít si do restaurace na pravou italskou pizzu, nebo si raději osmažit řízky v apartmánu? Porovnali jsme, kolik stojí jídlo v populárních dovolenkových destinacích. Včetně tuzemska, protože ne každý vyráží za hranice. A Česko ze srovnání i přes výrazné zdražování v posledních měsících nevychází vůbec špatně.
Když se řekne | Pavla Adamcová | 13. 6. 2024
![Další fastfoody v Česku. Obři posilují, přibude jim konkurence]()
Projděte si přehled největších fastfoodových řetězců v Česku, jejich další plány a také nováčky, kteří se k nám chystají.
Aktuality | Pavla Adamcová | 11. 6. 2024
![První fotky, jak nový Máj vypadá uvnitř. Otevření se blíží]()
Vizualizace interiéru nově zrekonstruovaného obchodního domu Máj Národní ukázala společnost Prochazka & Partners. Její architekti a projektanti na projektu pracovali přes rok a půl. Podívejte se, jak se jim dům v centru Prahy podařilo oživit.
Aktuality | Pavla Adamcová | 25. 5. 2024
![Poplatek navíc za rozvoz jídla? Firmy vysvětlují, co je servis]()
Zaplatíte za samotnou cenu jídla, za dopravu a dáte i spropitné. Přesto po vás chtějí ještě servisní poplatek. Praxe rozvážkových firem Wolt a Foodora zaujala v tomto týdnu uživatele sociální sítě X (dříve Twitter).
Aktuality | Pavla Adamcová | 13. 4. 2024
![Centrum Černý Most čeká rozšíření. Předběhne Brno]()
Pražské Centrum Černý Most se dočká rozšíření o dalších 9100 metrů čtverečních prodejní plochy. Dostavba by měla přinést 32 nových obchodů a restaurací a také tři kinosály.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 23. 2. 2024
![Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách]()
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z nich, přesně 49 podniků.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 1. 2024
![Noční život už tolik netáhne, Češi si radši připlatí v kavárně]()
V českém gastru se v závěru loňska zvedly koncové ceny pro zákazníky v průměru o šest procent, někde to ale bylo i skoro jednou tolik. Od prosince 2019 do konce roku 2023 se zdražilo o třetinu.
Aktuality | Petr Kučera | 5. 12. 2023 | 1 komentář
![Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu]()
Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu.
Co se děje | Olga Skalková | 27. 7. 2023 | 6 komentářů
![Češi ztrácí trpělivost s cash only. Většina jde s kartou jinam]()
Zájem obchodníků o platební terminály roste, tvrdí jejich provozovatelé. Průzkum ukazuje, že lidé s sebou nosí stále méně hotovosti.
Co se děje | Jana Divinová | 17. 7. 2023 | 1 komentář
![Turecká lira slábne každý den. Jak to zlevní dovolenou?]()
Kurz hraje českým návštěvníkům do karet. Turecká měna je nejslabší v historii, a naopak koruna jako by celou zimu chodila do fitka. Jak s tím ale správně naložit? Měnit peníze v Česku? Platit kartou? Nebo si vzít dolary a eura, která tu obchodníci bez problémů berou?
Když se řekne | Jana Divinová | 4. 7. 2023 | 4 komentáře
![Drahé Česko? Našli jsme, co je u nás levnější než jinde]()
Energie, potraviny nebo další zboží v Česku patří k nejdražším v Evropské unii. Ale každá mince má dvě strany – jsou věci, které levněji než u nás v EU nenajdete.
Co se děje | Jana Divinová | 30. 9. 2022
![Nové fastfoody i netradiční fitness. Tyhle franšízy chtějí do Česka]()
Na jaké značky se můžete jako spotřebitel těšit, když najdou v Česku obchodní partnery? Nebo jim chcete pomoct se vstupem na trh rovnou jako franšízant?
Aktuality | Petr Kučera | 3. 8. 2022 | 1 komentář
![V cizině teď můžete ušetřit desetinu. Banky mají akci]()
mBank a ČSOB vrátí klientům až desetinu částky, kterou v zahraničí zaplatí kartou. U obou akcí je potřeba splnit podmínky.
Co se děje | Jana Divinová | 29. 6. 2022 | 11 komentářů
![Přežije česká hospoda? Po covidu drtí restaurace zdražování]()
Nedostatek lidí, rychle zdražující vstupy a nižší ziskovost. České restaurace bojují s důsledky covidu a připravují se na další perný rok plný nejistoty. Přežijí prý jen dobří, pro průměr nezbude na trhu místo.
Co se děje | Gabriel Pleska | 20. 6. 2022 | 43 komentářů
![Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové]()
Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data od statistiků a ukážeme vám názorně, jak ceny rostly. Nic pro citlivé povahy.
Co se děje | Jana Divinová | 19. 5. 2022
![Restaurace Coloseum míří na burzu, spouští i síť kaváren]()
Česká gastronomická skupina chce díky novému kapitálu od investorů snížit zadlužení z dob koronaviru a financovat nové projekty, mimo jiné i vstup italské sítě Caffé Pascucci na tuzemský trh.
Aktuality | Jiří Hovorka | 22. 12. 2021 | 2 komentáře
![Silvestr půjde slavit v hospodě. Když budete čtyři u stolu]()
Vláda vedená Petrem Fialou (ODS) dnes rozhodla o úpravě některých mimořádných opatření proti šíření koronaviru.
Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2021 | 13 komentářů
![Průměrný oběd už zdražil nad 150 korun]()
Poprvé v historii platí Češi za obědy v restauracích v průměru přes 150 korun. Vyplývá to z listopadových a prosincových dat společnosti Edenred z plateb více než 220 tisíc majitelů stravenkové karty Ticket Restaurant.
Co se děje | Jana Divinová | 14. 12. 2021
![Nové restaurace, zmrzliny i pivo. Tyto sítě hledají partnery]()
Projděte si výběr z franšízových sítí, které se chtějí v Česku rozvíjet. Zkusíte s nimi podnikat, nebo si počkáte jako zákazník?
Co se děje | Jana Divinová | 6. 12. 2021 | 30 komentářů
![Peníze místo stravenek. Už máte paušál? A přestali jste jíst?]()
Od začátku letošního roku mohou firmy poskytovat zaměstnancům kromě stravenek nebo vlastních jídelen také daňově zvýhodněný příspěvek přímo v penězích – takzvaný stravenkový paušál. Jaký je o něj zájem a jak ho hodnotí zaměstnavatelé, restaurace nebo ministryně financí?
Aktuality | Jana Divinová, Jiří Hovorka | 25. 11. 2021 | 16 komentářů
![Nové zákazy: Hospody zavřou dřív, vánoční trhy končí]()
Kvůli výraznému zhoršování koronavirové epidemie dnes vláda vyhlásila třicetidenní nouzový stav. Potřebovala ho, aby mohla zavést nová omezující opatření. Restaurace musí od zítřka nově zavřít nejpozději v deset večer a zapomenout letos můžeme na vánoční trhy.
Co se děje | Kateřina Jungvirtová | 4. 8. 2021 | 31 komentářů
![Další rána pro restaurace. Nejsou lidi!]()
Sotva mohli naplno otevřít své podniky, bojují majitelé restaurací s jiným velkým problémem: Personál se vypařil jako pára nad hrncem. Pracovníci odešli do stabilnějších oborů a nechtějí se vracet.
Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 5. 2021 | 11 komentářů
![Restaurace otevřou už od pondělí. Končí další zákazy]()
Od pondělí 31. května se otevřou dosud uzavřené restaurace, vnitřní bazény, koupaliště, wellness zařízení, bary, herny či kasina. Návštěvníci budou muset mít doklad o negativním testu, aspoň první dávce očkování nebo o prodělaném covidu.
Aktuality | Petr Kučera | 19. 5. 2021 | 6 komentářů
![Zveme vás na jedno. Air Bank slaví rozvolnění]()
Přišel čas se rozvolnit a nasát trochu pohody. Připijte si s námi a se svými přáteli na zdraví, šťastná shledání a nové plány, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí její kartou, přispěje 35 korunami.
Aktuality | Petr Kučera | 17. 5. 2021 | 2 komentáře
![Otevře se ubytování, začnou i akce uvnitř. Restaurace později]()
Od pondělí 24. května mohou znovu fungovat ubytovací zařízení i pro rekreační účely, tedy nejen pro pracovní cesty. Po jednání vlády to dnes oznámil její místopředseda Karel Havlíček.
Aktuality | Petr Kučera | 14. 5. 2021 | 11 komentářů
![Zahrádky restaurací se otevřou. Podmínky budou mírnější]()
Personál restaurací nebude muset kontrolovat, zda hosté splňují podmínky pro vstup na zahrádku. Zodpovědnost za jejich splnění bude na zákaznících. Vyplývá to z konečných podmínek pro otevření restauračních zahrádek od pondělí 17. května, které dnes schválila vláda.
Rozhovor | Kateřina Jungvirtová | 11. 5. 2021 | 7 komentářů
![Otevřel bych, ale nechci přijít o podporu, říká majitel hospody]()
Restaurace patří mezi oblasti, které koronavirová omezení zasáhla nejvíc. Co konkrétně to znamenalo pro jeho podnik, vysvětluje v rozhovoru Tomáš Troup, majitel Chmelenské hospody z jihočeské Křemže.
Aktuality | Petr Kučera | 10. 5. 2021 | 59 komentářů
![Zahrádky restaurací mohou otevřít od 17. května. Nesmí tam každý]()
Od pondělí 17. května se mohou otevřít restaurační zahrádky. Rozhodla o tom dnes vláda. Provozovatelé i hosté by však měli dodržet několik podmínek.
Aktuality | Petr Kučera | 9. 3. 2021 | 2 komentáře
![Podnikatelům pomohou dva nové programy. Nahradí jiné]()
Vláda v pondělí schválila dva nové kompenzační programy pro podnikatele. Nazvala je Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady. Zájemci si mezi nimi mohou vybrat ten, který je pro ně výhodnější – nelze čerpat oba současně.
Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 1. 2021 | 19 komentářů
![Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud]()
Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem na soukromý klub snažili vyhnout elektronické evidenci tržeb (EET). Manželé se na soud obrátili poté, co jim celníci vyměřili pokutu ve výši 100 tisíc korun pro každého.