Co si o tom myslíte | redakce Peníze.CZ | 12. 3. 2009 | 15 komentářů
![Kdo vydělá na snížení DPH v restauracích?]()
Evropské vlády se dohodly, že na restaurace se nebude vztahovat základní sazba DPH, ale pouze sazba snížená. Ceny to ovšem nejspíš nesníží. Komu tedy změna v DPH pomůže? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si mínění ostatních.
Otázka dne | Věra Tůmová | 9. 8. 2010
![Ve kterých oborech se posledních 10 let nejvíce zvýšily platy?]()
Průměrná hrubá mzda vzrostla za posledních deset let v Česku o 10 269 korun na dnešních 23 488 korun. Tipněte si, ve kterých pracovních odvětvích, respektive oborech, stouply za uplynulých deset let platy v Česku nejvíce, a dozvíte se víc.
Co si o tom myslíte | redakce Peníze.CZ | 14. 10. 2010 | 17 komentářů
![Má Brusel zakázat i kouření na veřejnosti?]()
Tažení proti kuřákům v Evropě pokračuje. Po zákazu kouření v restauracích hodlá totiž Evropská komise předložit návrh, podle kterého by si již nebylo možné v členských zemích Evropské unie zapálit ani na všech veřejných místech.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 26. 4. 2011 | 11 komentářů
![Ředitel ČOI: Lidé by se měli naučit číst pořádně smlouvy]()
V listopadu loňského roku odvolal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek ústřední ředitelku České obchodní inspekce Janu Příhodovou. Nový ředitel ČOI Jan Štěpánek poskytl serveru Peníze.cz exkluzivní rozhovor, ve kterém mluvil nejen o svých plánech, ale i o tom, proč v řadě oblastí nelze publikovat kompletní seznamy hříšníků jako například u čerpacích stanic.
Co se děje | Petra Dlouhá | 22. 8. 2011 | 26 komentářů
![Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?]()
„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi? Jsou přítěží státního rozpočtu, nebo jeho sponzory? A bude se vůči nim přitvrzovat?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře
![Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem]()
V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře
![Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí]()
„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.
Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 11. 2011 | 8 komentářů
![Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak]()
Pět aplikací a mobilních webů vám pomůže najít bankomat, přepočítat ceny z cizích měn na koruny nebo taky najít restauraci, kde nebudete litovat utracených peněz.
Co se děje | Ondřej Tůma | 16. 12. 2011 | 6 komentářů
![Svět českých pivařů se mění]()
Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska – svět českých pivařů se pomalu, ale jistě mění.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 6. 1. 2012 | 25 komentářů
![Očima expertů: Mělo by se zakázat kouření v restauracích?]()
Komplikují vám ve vaší oblíbené restauraci život kuřáci? Brzo budou mít možná s kouřením šlus. Přečtěte si, jaký názor na protikuřácký zákon mají právník Tomáš Sokol, ekonom Lukáš Kovnada, šéf svobodných Petr Mach, žurnalista Miroslav Motejlek a další osobnosti.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 3. 2012 | 2 komentáře
![Petr Kováčik: Loni jsme za slevy utratili 1,9 miliardy korun]()
Pokračování exkluzivního rozhovoru ze zákulisí slevového byznysu. Ředitel slevového agregátoru Skrz.cz prozrazuje, kolik peněz (a za co) Češi utratí na slevových serverech a uvádí na pravou míru klišé o stovkách slevových serverů.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 19. 4. 2012 | 5 komentářů
![Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“! Co si o tom myslíte?]()
„Pijte vodu, pijte pitnou vodu a nepijte rum,“ nabádá nás ostravský bard Jarek Nohavica. Češi jeho rad nedbají a jako lvi se rvou o nejvyšší světové příčky v pijanství. Na dno jaké sklenky se díváte nejraději vy? Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“ je tu! Nebo je libo něco ostřejšího?
Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 7. 2012 | 27 komentářů
![Šedesát korun na hodinu stačí. Patnáct způsobů, jak se připravit o dýško]()
Praktický návod nejen pro ty, kteří si na léto našli práci na baru.
Jak na to | Michal Chleboun | 27. 8. 2012 | 20 komentářů
![Kolik stojí milenka? A vyplatí se?]()
Pořídili jste si nebo si v nejbližší době hodláte pořídit milenku? Pokud ještě náhodou zkušenost z paralelního vztahu nemáte, měli byste vědět, co vás z finančního hlediska čeká.
Co se děje | Ondřej Tůma | 5. 9. 2012 | 8 komentářů
![Slevové servery: Nejslabší máte padáka!]()
I když letos za slevové poukazy utratíme dvakrát víc než loni, počet slevových serverů výrazně klesá. Jaké trendy nás budou čekat v nejbližší době? A ovlivní internetový trh se slevami krušný rozchod největších portálů Slevomat a Zapakatel?
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 20. 9. 2012 | 18 komentářů
![Ano prohibici! Co si o tom myslíte?]()
Lid zlobí se převelice, že zavládla prohibice. Občan křičí, že se mu to příčí. Pijanům nervy povolují: co si to politici dovolují? Inu – jenom to, co musí: snížit, ač vás to dusí, snížit šance nemalé, že vzbudíte se v penále.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 2. 12. 2012 | 2 komentáře
![Recept na bohatství]()
Dobrou chuť, pokud právě obědváte. Zvlášť jestli to není doma.
Rozhovor | Michal Kašpárek | 9. 2. 2013 | 10 komentářů
![Můžete být i dvakrát dražší než ostatní. Když lidem chutná]()
Majitelé baru sídlícího v netradičních prostorách banky mluví o neštěstí cenových válek, o štěstí s prohibicí i o tom, jestli někdy na place potřebovali baseballku.
Aktuálně.cz | Petr Kučera | 31. 3. 2013 | 3 komentáře
![Nový šéf České obchodní inspekce: Konec tajností, zveřejníme všechny pokuty]()
Spotřebitelé by konečně mohli snadno zjistit, komu Česká obchodní inspekce uložila pokuty za porušení zákona. Otevřenější přístup ke zveřejňování konkrétních výsledků kontrol plánuje Vladimír Velčovský, nový ústřední ředitel České obchodní inspekce.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů
![Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat]()
„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
![Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou]()
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Sloupek | Michal Kašpárek | 26. 7. 2013 | 3 komentáře
![Tři postřehy z Neapole]()
Zápisky ze čtrnácti dnů v nejšpinavější evropské metropoli.
Sloupek | Michal Kašpárek | 25. 7. 2014 | 5 komentářů
![Až moc dobře lubrikovaný život. Sbohem, Foursquare]()
Žádný spotřebitelský magazín České televize neudělal pro dobro a bezpečí spotřebitelů ani střípeček toho, co služba Foursquare. Jenomže z dobrého sluhy…
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 23. 10. 2014 | 188 komentářů
![Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?]()
Ministerstvo financí chce od roku 2016 zavést povinnou elektronickou evidenci tržeb – údaje o každé platbě půjdou přímou linkou finančnímu úřadu. Čeští hospodští jsou šokováni: Začít platit daně? Třetinu z nás to položí na lopatky! Normální je přece daně neplatit. Zajímavá optika. Co si o ní myslíte?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
![Geniální chlebíčky sestry Michopulu]()
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů
![Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc]()
Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.
Komentář | Michal Kašpárek | 12. 12. 2014 | 24 komentářů
![Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl]()
Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře
![Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda]()
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
![Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré]()
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Když se řekne | Ondřej Tůma | 17. 3. 2015 | 37 komentářů
![Elektronická evidence tržeb: Koho se bude týkat a kolik bude stát]()
Ministerstvo financí si od zavedení on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, efektivnější výběr daní a narovnání tržního prostředí. Kolem projektu, který by měl zasáhnout až šest set tisíc podnikatelů a živnostníků, se ale vznáší řada otazníků.