Aktuality | Jiří Hovorka | 14. 12. 2020 | 10 komentářů
![Restaurace zavřou v pátek. Vláda schválila nové kompenzace]()
Vláda rozhodla, že Česko od pátku přejde do čtvrtého stupně protiepidemickéhosystému PES. Opět tak dojde ke zpřísnění opatření. Restaurace znovu zavřou a budou moci fungovat jen na rozvoz a přes výdejová okénka. Zavřít musí od pátku i hotely s povolenými výjimkami.
Aktuality | Petr Kučera | 16. 9. 2020 | 3 komentáře
![Do klubu jenom na sezení. Pravidla pro vnitřní akce zpřísní]()
Ministerstvo zdravotnictví zpřísňuje pravidla pro konání vnitřních hromadných akcí. Reaguje tak na rostoucí počet nákazy Covid-19.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 2. 12. 2012 | 2 komentáře
![Recept na bohatství]()
Dobrou chuť, pokud právě obědváte. Zvlášť jestli to není doma.
Aktuality | Jiří Hovorka | 23. 9. 2020 | 12 komentářů
![Restaurace zavřou už v deset. Prymula oznámil nová opatření]()
Restaurace a další stravovací zařízení budou muset zavírat v deset hodin večer. Omezí se také počet povolených osob na hromadných akcích. Nová opatření, které reagují na nárůst počet nakažených koronavirem z posledních dnů, představil ministr zdravotnictví Roman Prymula.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 3. 2012 | 2 komentáře
![Petr Kováčik: Loni jsme za slevy utratili 1,9 miliardy korun]()
Pokračování exkluzivního rozhovoru ze zákulisí slevového byznysu. Ředitel slevového agregátoru Skrz.cz prozrazuje, kolik peněz (a za co) Češi utratí na slevových serverech a uvádí na pravou míru klišé o stovkách slevových serverů.
Aktuality | Jiří Hovorka | 7. 12. 2020 | 11 komentářů
![Restaurace zavřou dřív, vláda je přísnější než PES]()
Od středy opět zpřísní některá omezení týkající se restaurací nebo venkovních trhů. V reakci na současný vývoj šíření epidemie koronaviru o tom dnes rozhodla vláda.
Aktuality | Petr Kučera | 27. 11. 2020 | 7 komentářů
![Skoro devět z deseti hospod otevře hned, jak to půjde]()
Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Ukázal to průzkum Plzeňského Prazdroje na vzorku 8200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva.
Co se děje | Ondřej Tůma | 17. 3. 2016 | 12 komentářů
![Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit]()
Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít všechny potřebné informace.
Aktuality | Petr Kučera | 19. 5. 2021 | 6 komentářů
![Zveme vás na jedno. Air Bank slaví rozvolnění]()
Přišel čas se rozvolnit a nasát trochu pohody. Připijte si s námi a se svými přáteli na zdraví, šťastná shledání a nové plány, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí její kartou, přispěje 35 korunami.
Jak na to | Vlasta Holéciová | 22. 12. 2016
![Stravování a prodej potravin: Kdy naskočit do EET]()
Od kdy my? Otázka, která pronásleduje řadu podnikatelů od chvíle, kdy začlo být jasné, že EET vážně bude. V první fázi jdou na holení stravovací a ubytovací služby. Jenže – je stravovací služba, když tetovací salon prodá čekajícímu zákazníkovi lahev koly? Finanční správa nabídla návod. Komplikovaný a málo srozumitelný. Přečetli jsme ho za vás a nabízíme verzi pro obyčejné lidi.
Aktuálně.cz | Radek Pecák | 9. 8. 2015 | 13 komentářů
![Evidence tržeb a zákaz kouření zničí pětinu hospod, bojí se pivovary]()
Pivovary se obávají velkého zavírání hospod. Zákazníky lákají na nové druhy piv, ale třeba i exkluzivní sportovní přenosy.
Aktuality | Petr Kučera | 28. 5. 2020
![První pivo je na nás. Air Bank vítá návrat k normálu]()
Je čas se konečně nadechnout a vyrazit se svými blízkými do oblíbené restaurace nebo hospůdky, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí kartou, přispěje 35 korunami, což je průměrná cena točeného půllitru piva v Česku.
Aktuality | Petr Kučera | 4. 5. 2020 | 2 komentáře
![Uber končí s rozvozem jídla v Česku]()
Společnost Uber Eats v úterý 3. června ukončí provoz v Česku. Během měsíce skončí také v Rumunsku, na Ukrajině, v Egyptě, Hondurasu, Saúdské Arábii a Uruguayi. Firma dnes oznámila, že na těchto trzích nevidí jasnou cestu k tomu, aby se stala jedničkou nebo dvojkou v rozvozu jídla.
Když se řekne | Tomáš Vlk | 10. 6. 2016
![E-tržby pohledem odborníka]()
Povinnost elektronicky evidovat tržby bude beze sporu jednou z největších změn v soukromém sektoru za posledních několik let. Až na výjimky se dotkne všech podnikatelů přijímajících hotovost nebo její ekvivalent. Co si od e-tržeb (EET) slibuje vláda, na co se musí připravit podnikatelé a jak pocítí zavedení e-tržeb běžní zákazníci?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
![Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou]()
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Co se děje | Ondřej Tůma | 16. 12. 2011 | 6 komentářů
![Svět českých pivařů se mění]()
Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska – svět českých pivařů se pomalu, ale jistě mění.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 26. 4. 2011 | 11 komentářů
![Ředitel ČOI: Lidé by se měli naučit číst pořádně smlouvy]()
V listopadu loňského roku odvolal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek ústřední ředitelku České obchodní inspekce Janu Příhodovou. Nový ředitel ČOI Jan Štěpánek poskytl serveru Peníze.cz exkluzivní rozhovor, ve kterém mluvil nejen o svých plánech, ale i o tom, proč v řadě oblastí nelze publikovat kompletní seznamy hříšníků jako například u čerpacích stanic.
Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 5. 2021 | 11 komentářů
![Restaurace otevřou už od pondělí. Končí další zákazy]()
Od pondělí 31. května se otevřou dosud uzavřené restaurace, vnitřní bazény, koupaliště, wellness zařízení, bary, herny či kasina. Návštěvníci budou muset mít doklad o negativním testu, aspoň první dávce očkování nebo o prodělaném covidu.
Co se děje | Renata Lichtenegerová | 10. 9. 2020 | 28 komentářů
![Další rána pro restaurace: Zavírají, nemají zaměstnance]()
Část kuchařů a číšníků už odešla, po práci v „perspektivnějších“ oborech se poohlížejí i další. Některé podniky krachují, jiné živoří, další sice v létě měly stejné tržby jako loni, ale ztráty z doby karanténních omezení zdaleka nenahradily.
Aktuálně.cz | Jiří Hovorka | 4. 12. 2016 | 15 komentářů
![Zdražování kvůli EET? Některé restaurace prý využily situaci]()
Se startem EET začaly restaurace zdražovat. Někde pro to můžou být objektivní důvody, jinde mohlo elektronické evidování posloužit jako dobrá záminka.
Když se řekne | Vlasta Holéciová | 1. 9. 2016 | 3 komentáře
![Kdy a jak se vás týkají e-tržby]()
Elektronická evidence tržeb (tzv. e-tržby) je skutečností a je nutné se na ni dobře připravit. Shrnuli jsme pro vás, která fáze zavádění elektronické evidence tržeb se vás týká a k jakým datům musíte tržby za různé produkty a služby elektronicky evidovat.
Aktuality | Petr Kučera | 25. 9. 2019 | 12 komentářů
![Spropitné si vezmeme automaticky. Podniky dál obírají cizince]()
Česká obchodní inspekce uložila pravomocné pokuty za diskriminační jednání v centru Prahy. Dva podniky bezdůvodně účtovaly cizincům vyšší než česky hovořícím spotřebitelům. ČOI oba potrestala pokutou 60 tisíc korun.
Aktuálně.cz | Petr Kučera | 31. 3. 2013 | 3 komentáře
![Nový šéf České obchodní inspekce: Konec tajností, zveřejníme všechny pokuty]()
Spotřebitelé by konečně mohli snadno zjistit, komu Česká obchodní inspekce uložila pokuty za porušení zákona. Otevřenější přístup ke zveřejňování konkrétních výsledků kontrol plánuje Vladimír Velčovský, nový ústřední ředitel České obchodní inspekce.
Otázka dne | Věra Tůmová | 9. 8. 2010
![Ve kterých oborech se posledních 10 let nejvíce zvýšily platy?]()
Průměrná hrubá mzda vzrostla za posledních deset let v Česku o 10 269 korun na dnešních 23 488 korun. Tipněte si, ve kterých pracovních odvětvích, respektive oborech, stouply za uplynulých deset let platy v Česku nejvíce, a dozvíte se víc.
Aktuality | Petr Kučera | 10. 5. 2021 | 59 komentářů
![Zahrádky restaurací mohou otevřít od 17. května. Nesmí tam každý]()
Od pondělí 17. května se mohou otevřít restaurační zahrádky. Rozhodla o tom dnes vláda. Provozovatelé i hosté by však měli dodržet několik podmínek.
Co se děje | Renata Lichtenegerová | 3. 9. 2020 | 29 komentářů
![Jak jste pomohli oblíbenému podniku? Vyšší spropitné vydrželo měsíc]()
Když jste spokojení, dejte radši deset procent než deset korun. Ani plná restaurace během oběda ještě neznamená, že přežije nejbližší měsíce.
Komentář | Michal Jelínek | 5. 5. 2020 | 7 komentářů
![Jak vláda zlevnila pivo. Ani devět variant DPH nestačí]()
Daňová pivní revoluce je tu. Jak se projeví během koronavirových omezení a jak po nich? Změny v DPH komentuje Michal Jelínek, autor slavné tabulky.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 17. 12. 2015 | 108 komentářů
![Duel: Zákaz kouření. A všude!]()
Vládní návrh zákona, kterým se zakáže kouření v restauracích, si poslanci nechali několik měsíců odležet. Včera ho nakonec po bouřlivých debatách propustili do druhého čtení. Přinášíme argumenty pro zákaz i proti němu a ptáme se, co si o tom myslíte vy.
Aktuálně.cz | Peter Gabaľ | 29. 11. 2015 | 67 komentářů
![Restaurace: Zdražíme. Kvůli evidenci tržeb]()
Tři čtvrtiny restaurací údajně kvůli elektronické evidenci tržeb v příštím roce zdraží.
Rozhovor | Michal Kašpárek | 9. 2. 2013 | 10 komentářů
![Můžete být i dvakrát dražší než ostatní. Když lidem chutná]()
Majitelé baru sídlícího v netradičních prostorách banky mluví o neštěstí cenových válek, o štěstí s prohibicí i o tom, jestli někdy na place potřebovali baseballku.