Co se děje | Ondřej Tůma | 4. 11. 2015 | 23 komentářů
![Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně]()
V Poslanecké sněmovně se chystá závěrečná bitva o zákon o elektronické evidenci tržeb. Jakou bude mít nakonec podobu? Koho a kdy se bude týkat povinnost reportovat tržby on-line? A na kolik peněz projekt vyjde?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře
![Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí]()
„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.
Co se děje | Petr Kučera | 15. 1. 2020 | 34 komentářů
![Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou]()
Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Co se děje | Ondřej Tůma | 5. 9. 2012 | 8 komentářů
![Slevové servery: Nejslabší máte padáka!]()
I když letos za slevové poukazy utratíme dvakrát víc než loni, počet slevových serverů výrazně klesá. Jaké trendy nás budou čekat v nejbližší době? A ovlivní internetový trh se slevami krušný rozchod největších portálů Slevomat a Zapakatel?
Rozhovor | Kateřina Jungvirtová | 11. 5. 2021 | 7 komentářů
![Otevřel bych, ale nechci přijít o podporu, říká majitel hospody]()
Restaurace patří mezi oblasti, které koronavirová omezení zasáhla nejvíc. Co konkrétně to znamenalo pro jeho podnik, vysvětluje v rozhovoru Tomáš Troup, majitel Chmelenské hospody z jihočeské Křemže.
Aktuality | Petr Kučera | 12. 8. 2020
![Platit QR kódem v restauraci jde i s kartou Sodexo]()
Česká aplikace Qerko nově podporuje i stravenkové karty Sodexo, které využívá 350 tisíc lidí.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 6. 2016 | 71 komentářů
![Stravenkami už v obchodě nezaplatíte]()
S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře
![Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí]()
Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů
![Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc]()
Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
![Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem]()
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2021 | 13 komentářů
![Průměrný oběd už zdražil nad 150 korun]()
Poprvé v historii platí Češi za obědy v restauracích v průměru přes 150 korun. Vyplývá to z listopadových a prosincových dat společnosti Edenred z plateb více než 220 tisíc majitelů stravenkové karty Ticket Restaurant.
Aktuality | Petr Kučera | 24. 2. 2020 | 4 komentáře
![Radši peníze než stravenky, vzkazují zaměstnanci. Jíst nepřestanou]()
Tři čtvrtiny lidí (74 procent), kteří teď dostávají stravenky, by raději přešly na peněžní stravenkový paušál. Čtyři pětiny z nich by přitom své stravovací návyky nezměnily. Uvedli to v průzkumu, který na reprezentativním vzorku zaměstnanců udělala agentura Median pro ministerstvo financí.
Co se děje | Petr Kučera | 9. 8. 2019 | 23 komentářů
![Místo stravenek peníze všem. Hospodští jsou pro, odbory varují]()
Žádné rušení stravenek, ale naopak jejich faktické rozšíření až pro milion dalších zaměstnanců. O nic nepřijdou restaurace, ani zaměstnanci, ani zaměstnavatelé. Ministryně financí chystá změnu, proti níž se těžko hledají argumenty.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů
![Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat]()
„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.
Co se děje | Jana Divinová | 29. 6. 2022 | 11 komentářů
![Přežije česká hospoda? Po covidu drtí restaurace zdražování]()
Nedostatek lidí, rychle zdražující vstupy a nižší ziskovost. České restaurace bojují s důsledky covidu a připravují se na další perný rok plný nejistoty. Přežijí prý jen dobří, pro průměr nezbude na trhu místo.
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
![Byznysplán: Michelinský bylinkář]()
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.
Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář
![Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa]()
Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře
![Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem]()
V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.
Co se děje | Jana Divinová | 6. 12. 2021 | 30 komentářů
![Peníze místo stravenek. Už máte paušál? A přestali jste jíst?]()
Od začátku letošního roku mohou firmy poskytovat zaměstnancům kromě stravenek nebo vlastních jídelen také daňově zvýhodněný příspěvek přímo v penězích – takzvaný stravenkový paušál. Jaký je o něj zájem a jak ho hodnotí zaměstnavatelé, restaurace nebo ministryně financí?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře
![Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí]()
„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?
Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 7. 2012 | 27 komentářů
![Šedesát korun na hodinu stačí. Patnáct způsobů, jak se připravit o dýško]()
Praktický návod nejen pro ty, kteří si na léto našli práci na baru.
Co se děje | Kateřina Jungvirtová | 4. 8. 2021 | 31 komentářů
![Další rána pro restaurace. Nejsou lidi!]()
Sotva mohli naplno otevřít své podniky, bojují majitelé restaurací s jiným velkým problémem: Personál se vypařil jako pára nad hrncem. Pracovníci odešli do stabilnějších oborů a nechtějí se vracet.
Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 1. 2021 | 19 komentářů
![Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud]()
Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem na soukromý klub snažili vyhnout elektronické evidenci tržeb (EET). Manželé se na soud obrátili poté, co jim celníci vyměřili pokutu ve výši 100 tisíc korun pro každého.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 8. 2016 | 27 komentářů
![EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné]()
Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
![Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré]()
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
![Geniální chlebíčky sestry Michopulu]()
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
![Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat]()
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů
![Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže]()
Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.
Aktuality | Jiří Hovorka | 17. 6. 2020 | 1 komentář
![QR kód jako účet v restauraci. Česká aplikace má 20 tisíc uživatelů]()
Mobilní aplikace Qerko, která umožňuje platbu v restauracích pomocí QR kódu a funguje od začátku roku 2019, registruje přes 20 tisíc uživatelů. Denně aplikaci využívá až 430 lidí a to především v době obědů, kdy obsluha v restauracích špatně stíhá. Aplikaci nyní používá přes 230 restaurací napříč republikou, nejvíce restaurací se zatím zapojilo v Praze – přes 130.
Komentář | Michal Kašpárek | 12. 12. 2014 | 24 komentářů
![Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl]()
Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.