Restaurace

Další články na téma restaurace najdete na Finmag.cz.

Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně

Co se děje | Ondřej Tůma | 4. 11. 2015 | 23 komentářů

Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně
+10

V Poslanecké sněmovně se chystá závěrečná bitva o zákon o elektronické evidenci tržeb. Jakou bude mít nakonec podobu? Koho a kdy se bude týkat povinnost reportovat tržby on-line? A na kolik peněz projekt vyjde?

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí
+41

„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.

Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou

Co se děje | Petr Kučera | 15. 1. 2020 | 34 komentářů

Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou
+161

Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.

Slevové servery: Nejslabší máte padáka!

Co se děje | Ondřej Tůma | 5. 9. 2012 | 8 komentářů

Slevové servery: Nejslabší máte padáka!
+6

I když letos za slevové poukazy utratíme dvakrát víc než loni, počet slevových serverů výrazně klesá. Jaké trendy nás budou čekat v nejbližší době? A ovlivní internetový trh se slevami krušný rozchod největších portálů Slevomat a Zapakatel?

Otevřel bych, ale nechci přijít o podporu, říká majitel hospody

Rozhovor | Kateřina Jungvirtová | 11. 5. 2021 | 7 komentářů

Otevřel bych, ale nechci přijít o podporu, říká majitel hospody
+54

Restaurace patří mezi oblasti, které koronavirová omezení zasáhla nejvíc. Co konkrétně to znamenalo pro jeho podnik, vysvětluje v rozhovoru Tomáš Troup, majitel Chmelenské hospody z jihočeské Křemže.

Platit QR kódem v restauraci jde i s kartou Sodexo

Aktuality | Petr Kučera | 12. 8. 2020

Platit QR kódem v restauraci jde i s kartou Sodexo
0

Česká aplikace Qerko nově podporuje i stravenkové karty Sodexo, které využívá 350 tisíc lidí.

Stravenkami už v obchodě nezaplatíte

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 6. 2016 | 71 komentářů

Stravenkami už v obchodě nezaplatíte
+61

S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí
-14

Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.

Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc

Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů

Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc
+4

Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
+13

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Průměrný oběd už zdražil nad 150 korun

Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2021 | 13 komentářů

Průměrný oběd už zdražil nad 150 korun
-10

Poprvé v historii platí Češi za obědy v restauracích v průměru přes 150 korun. Vyplývá to z listopadových a prosincových dat společnosti Edenred z plateb více než 220 tisíc majitelů stravenkové karty Ticket Restaurant.

Radši peníze než stravenky, vzkazují zaměstnanci. Jíst nepřestanou

Aktuality | Petr Kučera | 24. 2. 2020 | 4 komentáře

Radši peníze než stravenky, vzkazují zaměstnanci. Jíst nepřestanou
+21

Tři čtvrtiny lidí (74 procent), kteří teď dostávají stravenky, by raději přešly na peněžní stravenkový paušál. Čtyři pětiny z nich by přitom své stravovací návyky nezměnily. Uvedli to v průzkumu, který na reprezentativním vzorku zaměstnanců udělala agentura Median pro ministerstvo financí.

Místo stravenek peníze všem. Hospodští jsou pro, odbory varují

Co se děje | Petr Kučera | 9. 8. 2019 | 23 komentářů

Místo stravenek peníze všem. Hospodští jsou pro, odbory varují
+16

Žádné rušení stravenek, ale naopak jejich faktické rozšíření až pro milion dalších zaměstnanců. O nic nepřijdou restaurace, ani zaměstnanci, ani zaměstnavatelé. Ministryně financí chystá změnu, proti níž se těžko hledají argumenty.

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat
+15

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.

Přežije česká hospoda? Po covidu drtí restaurace zdražování

Co se děje | Jana Divinová | 29. 6. 2022 | 11 komentářů

Přežije česká hospoda? Po covidu drtí restaurace zdražování
+15

Nedostatek lidí, rychle zdražující vstupy a nižší ziskovost. České restaurace bojují s důsledky covidu a připravují se na další perný rok plný nejistoty. Přežijí prý jen dobří, pro průměr nezbude na trhu místo.

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

Byznysplán: Michelinský bylinkář
+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa
+4

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem
+33

V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.

Peníze místo stravenek. Už máte paušál? A přestali jste jíst?

Co se děje | Jana Divinová | 6. 12. 2021 | 30 komentářů

Peníze místo stravenek. Už máte paušál? A přestali jste jíst?
+13

Od začátku letošního roku mohou firmy poskytovat zaměstnancům kromě stravenek nebo vlastních jídelen také daňově zvýhodněný příspěvek přímo v penězích – takzvaný stravenkový paušál. Jaký je o něj zájem a jak ho hodnotí zaměstnavatelé, restaurace nebo ministryně financí?

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí
+31

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Šedesát korun na hodinu stačí. Patnáct způsobů, jak se připravit o dýško

Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 7. 2012 | 27 komentářů

Šedesát korun na hodinu stačí. Patnáct způsobů, jak se připravit o dýško
+20

Praktický návod nejen pro ty, kteří si na léto našli práci na baru.

Další rána pro restaurace. Nejsou lidi!

Co se děje | Kateřina Jungvirtová | 4. 8. 2021 | 31 komentářů

Další rána pro restaurace. Nejsou lidi!
+48

Sotva mohli naplno otevřít své podniky, bojují majitelé restaurací s jiným velkým problémem: Personál se vypařil jako pára nad hrncem. Pracovníci odešli do stabilnějších oborů a nechtějí se vracet.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 1. 2021 | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud
+49

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem na soukromý klub snažili vyhnout elektronické evidenci tržeb (EET). Manželé se na soud obrátili poté, co jim celníci vyměřili pokutu ve výši 100 tisíc korun pro každého.

EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 8. 2016 | 27 komentářů

EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné
+93

Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré
+19

„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů

Geniální chlebíčky sestry Michopulu
+44

Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat
+17

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže
+37

Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.

QR kód jako účet v restauraci. Česká aplikace má 20 tisíc uživatelů

Aktuality | Jiří Hovorka | 17. 6. 2020 | 1 komentář

QR kód jako účet v restauraci. Česká aplikace má 20 tisíc uživatelů
+16

Mobilní aplikace Qerko, která umožňuje platbu v restauracích pomocí QR kódu a funguje od začátku roku 2019, registruje přes 20 tisíc uživatelů. Denně aplikaci využívá až 430 lidí a to především v době obědů, kdy obsluha v restauracích špatně stíhá. Aplikaci nyní používá přes 230 restaurací napříč republikou, nejvíce restaurací se zatím zapojilo v Praze – přes 130.

Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl

Komentář | Michal Kašpárek | 12. 12. 2014 | 24 komentářů

Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl
0

Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.

Převodník měn

Prohození měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services