Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 12. 2016 | 13 komentářů
![Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?]()
Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
![Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída]()
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Sloupek | Michal Kašpárek | 17. 4. 2015 | 4 komentáře
![„Jedli jsme tohle a stálo nás to tolik“]()
Pokud chcete všechny okolo otrávit vyprávěním o jídle, mluvte o něm jako účetní.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 23. 2. 2024
![Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách]()
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z nich, přesně 49 podniků.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017
![Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni]()
Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře
![Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda]()
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.
Když se řekne | Petra Dlouhá | 13. 4. 2015 | 26 komentářů
![Stravenky milované i proklínané. Komu se vyplatí. A koho vyjdou draho]()
Jedni je velebí, druzí o nich neztratí slušné slovo. Stravenky, přesněji jejich daňové zvýhodnění, málem padly za oběť ministru financí Kalouskovi. Teď zakoušejí chvíle bezpečí. Komu se vyplatí? A koho přicházejí draho?
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 23. 10. 2014 | 188 komentářů
![Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?]()
Ministerstvo financí chce od roku 2016 zavést povinnou elektronickou evidenci tržeb – údaje o každé platbě půjdou přímou linkou finančnímu úřadu. Čeští hospodští jsou šokováni: Začít platit daně? Třetinu z nás to položí na lopatky! Normální je přece daně neplatit. Zajímavá optika. Co si o ní myslíte?
Co se děje | Jana Divinová | 30. 9. 2022
![Nové fastfoody i netradiční fitness. Tyhle franšízy chtějí do Česka]()
Na jaké značky se můžete jako spotřebitel těšit, když najdou v Česku obchodní partnery? Nebo jim chcete pomoct se vstupem na trh rovnou jako franšízant?
Aktuality | Pavla Adamcová | 13. 4. 2024
![Centrum Černý Most čeká rozšíření. Předběhne Brno]()
Pražské Centrum Černý Most se dočká rozšíření o dalších 9100 metrů čtverečních prodejní plochy. Dostavba by měla přinést 32 nových obchodů a restaurací a také tři kinosály.
Očima expertů | Gabriel Pleska | 16. 8. 2019 | 22 komentářů
![Peníze místo stravenek. Očima expertů]()
Stravenky patří mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější zaměstnanecké benefity. Když tedy ministerstvo financí přišlo v souvislosti s novelizací zákona o daních z příjmů s nápadem na změny v systému podpory zaměstnaneckého stravování, vzbudilo to značný rozruch.
Komentář | Michal Kašpárek | 8. 1. 2016 | 65 komentářů
![Řízená invaze dětí]()
Jak jde o děti v restauracích a kavárnách, předsudky najednou nevadí ani leckterým bojovníkům proti rasismu.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2015 | 55 komentářů
![Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?]()
Z dobře placeného místa v prestižní auditorské firmě odešla do státní správy. Stala se náměstkyní ministra financí Babiše. Její kompetence: daně a cla, klíčový projekt: elektronická evidence tržeb. Minulý týden mohla Simona Hornochová prvně slavit, elektronická evidence tržeb prošla vládou. Podaří se ale stihnout šibeniční termín nasazení? A komu všemu přibudou nová pravidla?
Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 35 komentářů
![Už nechci platit spropitné]()
Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.
Co se děje | Gabriel Pleska | 20. 6. 2022 | 43 komentářů
![Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové]()
Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data od statistiků a ukážeme vám názorně, jak ceny rostly. Nic pro citlivé povahy.
Co si o tom myslíte | Jakub Skala | 13. 10. 2016 | 30 komentářů
![Dvojí ceny. Co máte proti diskriminaci?]()
Když hospodský vytiskne dva jídelní lístky se dvojími cenami, je hned oheň na střeše. Diskriminace! Každý podnik má ale přece ceny smluvní. Co je tedy na cenové diskriminaci špatně? Nic!
Když se řekne | Jana Divinová | 4. 7. 2023 | 4 komentáře
![Drahé Česko? Našli jsme, co je u nás levnější než jinde]()
Energie, potraviny nebo další zboží v Česku patří k nejdražším v Evropské unii. Ale každá mince má dvě strany – jsou věci, které levněji než u nás v EU nenajdete.
Sloupek | Michal Kašpárek | 26. 7. 2013 | 3 komentáře
![Tři postřehy z Neapole]()
Zápisky ze čtrnácti dnů v nejšpinavější evropské metropoli.
Aktuality | Petr Kučera | 5. 12. 2023 | 1 komentář
![Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu]()
Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu.
Aktuality | Jiří Hovorka | 9. 6. 2020
![Benzina začíná přijímat stravenkové karty]()
V síti čerpacích stanicích Benzina, která je největší v Česku, můžete od června za potraviny a občerstvení nově platit i stravenkovými kartami.
Když se řekne | Petra Dlouhá | 12. 9. 2016 | 13 komentářů
![Hospodští, holiči, prodejci, pouštíte hudbu? Zadarmo ne. OSA číhá]()
Každý podnikatel, který v provozovně pouští hudbu, a nedělá to čistě pro svou potřebu, musí platit kolektivnímu správci autorských práv, v Česku organizacím OSA a Intergram. Jinak hrozí pokuty.
Aktuality | Petr Kučera | 3. 8. 2022 | 1 komentář
![V cizině teď můžete ušetřit desetinu. Banky mají akci]()
mBank a ČSOB vrátí klientům až desetinu částky, kterou v zahraničí zaplatí kartou. U obou akcí je potřeba splnit podmínky.
Jak na to | Petra Dlouhá | 21. 7. 2015 | 43 komentářů
![Můj seznam stížností: Hledá se adresát. Kam s nimi?]()
Seznam stížností se vrší. Jenže co s nimi? Kde se domoct zastání? Poradíme. Tedy přinejmenším, pokud jde o stížnost na instituci či obchodníka, který vás podfouknul, očesal, vyždímal… prostě připravil o nervy a peníze.
Co se děje | Petr Kučera | 22. 12. 2020 | 123 komentářů
![Peníze místo stravenek. Paušál prošel, takhle má fungovat]()
Poslanci schválili stravenkový paušál. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Když se řekne | Petr Kučera | 18. 1. 2021 | 31 komentářů
![Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu]()
Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál? Porovnání uvnitř.
Co se děje | Olga Skalková | 27. 7. 2023 | 6 komentářů
![Češi ztrácí trpělivost s cash only. Většina jde s kartou jinam]()
Zájem obchodníků o platební terminály roste, tvrdí jejich provozovatelé. Průzkum ukazuje, že lidé s sebou nosí stále méně hotovosti.
Jak na to | Michal Chleboun | 27. 8. 2012 | 20 komentářů
![Kolik stojí milenka? A vyplatí se?]()
Pořídili jste si nebo si v nejbližší době hodláte pořídit milenku? Pokud ještě náhodou zkušenost z paralelního vztahu nemáte, měli byste vědět, co vás z finančního hlediska čeká.
Když se řekne | Radim Zelený | 27. 8. 2015 | 65 komentářů
![Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy]()
Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající v gastronomii, můžou i profitovat, říká v rozhovoru Jolana Pražáková, účetní specialistka společnosti Sečteno.
Aktuality | Pavla Adamcová | 25. 5. 2024
![Poplatek navíc za rozvoz jídla? Firmy vysvětlují, co je servis]()
Zaplatíte za samotnou cenu jídla, za dopravu a dáte i spropitné. Přesto po vás chtějí ještě servisní poplatek. Praxe rozvážkových firem Wolt a Foodora zaujala v tomto týdnu uživatele sociální sítě X (dříve Twitter).
Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů
![Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf]()
Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.