Restaurace

Další články na téma restaurace najdete na Finmag.cz.

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

Byznysplán: Michelinský bylinkář
+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 12. 2016 | 13 komentářů

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?
-9

Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?

Zdražování kvůli EET? Některé restaurace prý využily situaci

Aktuálně.cz | Jiří Hovorka | 4. 12. 2016 | 15 komentářů

Zdražování kvůli EET? Některé restaurace prý využily situaci
+54

Se startem EET začaly restaurace zdražovat. Někde pro to můžou být objektivní důvody, jinde mohlo elektronické evidování posloužit jako dobrá záminka.

Stravování a prodej potravin: Kdy naskočit do EET

Jak na to | Vlasta Holéciová | 22. 12. 2016

Stravování a prodej potravin: Kdy naskočit do EET
+18

Od kdy my? Otázka, která pronásleduje řadu podnikatelů od chvíle, kdy začlo být jasné, že EET vážně bude. V první fázi jdou na holení stravovací a ubytovací služby. Jenže – je stravovací služba, když tetovací salon prodá čekajícímu zákazníkovi lahev koly? Finanční správa nabídla návod. Komplikovaný a málo srozumitelný. Přečetli jsme ho za vás a nabízíme verzi pro obyčejné lidi.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni
+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
+13

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Už nechci platit spropitné

Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 35 komentářů

Už nechci platit spropitné
+128

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa
+4

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Óda na maso

Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře

Óda na maso
+3

Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.

Skončí stravenky? Nevyplácejí se nám, říká náměstek. Hrozí boj na nože a vidličky

Co se děje | Jiří Hovorka | 5. 4. 2019 | 21 komentářů

Skončí stravenky? Nevyplácejí se nám, říká náměstek. Hrozí boj na nože a vidličky
+10

Jeden z nejoblíbenějších benefitů zůstává v ohrožení, přestože se politici zatím k ničemu konkrétnímu neposunuli. Zástupci malých firem chtějí zpřísnit pravidla, rušení daňových výhod ale odmítají.

Místo stravenek peníze všem. Hospodští jsou pro, odbory varují

Co se děje | Petr Kučera | 9. 8. 2019 | 23 komentářů

Místo stravenek peníze všem. Hospodští jsou pro, odbory varují
+16

Žádné rušení stravenek, ale naopak jejich faktické rozšíření až pro milion dalších zaměstnanců. O nic nepřijdou restaurace, ani zaměstnanci, ani zaměstnavatelé. Ministryně financí chystá změnu, proti níž se těžko hledají argumenty.

Peníze místo stravenek. Očima expertů

Očima expertů | Gabriel Pleska | 16. 8. 2019 | 22 komentářů

Peníze místo stravenek. Očima expertů
+47

Stravenky patří mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější zaměstnanecké benefity. Když tedy ministerstvo financí přišlo v souvislosti s novelizací zákona o daních z příjmů s nápadem na změny v systému podpory zaměstnaneckého stravování, vzbudilo to značný rozruch.

Spropitné si vezmeme automaticky. Podniky dál obírají cizince

Aktuality | Petr Kučera | 25. 9. 2019 | 12 komentářů

Spropitné si vezmeme automaticky. Podniky dál obírají cizince
+55

Česká obchodní inspekce uložila pravomocné pokuty za diskriminační jednání v centru Prahy. Dva podniky bezdůvodně účtovaly cizincům vyšší než česky hovořícím spotřebitelům. ČOI oba potrestala pokutou 60 tisíc korun.

Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou

Co se děje | Petr Kučera | 15. 1. 2020 | 34 komentářů

Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou
+161

Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.

Pivo do džbánu je extrém, reaguje úřad na devět variant DPH

Aktuality | Petr Kučera | 5. 2. 2020 | 84 komentářů

Pivo do džbánu je extrém, reaguje úřad na devět variant DPH
+91

Podnikatelé se budou muset od května vypořádat s devíti různými možnostmi, jak odvést daň z přidané hodnoty (DPH) u piva. Na komplikaci názorně upozornila tabulka, která se rozšiřuje na sociálních sítích a jejíž pravdivost ministerstvo financí nevyvrátilo.

Radši peníze než stravenky, vzkazují zaměstnanci. Jíst nepřestanou

Aktuality | Petr Kučera | 24. 2. 2020 | 4 komentáře

Radši peníze než stravenky, vzkazují zaměstnanci. Jíst nepřestanou
+21

Tři čtvrtiny lidí (74 procent), kteří teď dostávají stravenky, by raději přešly na peněžní stravenkový paušál. Čtyři pětiny z nich by přitom své stravovací návyky nezměnily. Uvedli to v průzkumu, který na reprezentativním vzorku zaměstnanců udělala agentura Median pro ministerstvo financí.

Uber končí s rozvozem jídla v Česku

Aktuality | Petr Kučera | 4. 5. 2020 | 2 komentáře

Uber končí s rozvozem jídla v Česku
+6

Společnost Uber Eats v úterý 3. června ukončí provoz v Česku. Během měsíce skončí také v Rumunsku, na Ukrajině, v Egyptě, Hondurasu, Saúdské Arábii a Uruguayi. Firma dnes oznámila, že na těchto trzích nevidí jasnou cestu k tomu, aby se stala jedničkou nebo dvojkou v rozvozu jídla.

Jak vláda zlevnila pivo. Ani devět variant DPH nestačí

Komentář | Michal Jelínek | 5. 5. 2020 | 7 komentářů

Jak vláda zlevnila pivo. Ani devět variant DPH nestačí
+28

Daňová pivní revoluce je tu. Jak se projeví během koronavirových omezení a jak po nich? Změny v DPH komentuje Michal Jelínek, autor slavné tabulky.

První pivo je na nás. Air Bank vítá návrat k normálu

Aktuality | Petr Kučera | 28. 5. 2020

První pivo je na nás. Air Bank vítá návrat k normálu
+18

Je čas se konečně nadechnout a vyrazit se svými blízkými do oblíbené restaurace nebo hospůdky, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí kartou, přispěje 35 korunami, což je průměrná cena točeného půllitru piva v Česku.

Benzina začíná přijímat stravenkové karty

Aktuality | Jiří Hovorka | 9. 6. 2020

Benzina začíná přijímat stravenkové karty
+8

V síti čerpacích stanicích Benzina, která je největší v Česku, můžete od června za potraviny a občerstvení nově platit i stravenkovými kartami.

QR kód jako účet v restauraci. Česká aplikace má 20 tisíc uživatelů

Aktuality | Jiří Hovorka | 17. 6. 2020 | 1 komentář

QR kód jako účet v restauraci. Česká aplikace má 20 tisíc uživatelů
+16

Mobilní aplikace Qerko, která umožňuje platbu v restauracích pomocí QR kódu a funguje od začátku roku 2019, registruje přes 20 tisíc uživatelů. Denně aplikaci využívá až 430 lidí a to především v době obědů, kdy obsluha v restauracích špatně stíhá. Aplikaci nyní používá přes 230 restaurací napříč republikou, nejvíce restaurací se zatím zapojilo v Praze – přes 130.

Peníze místo stravenek, souhlasí vláda. Jak má fungovat nový paušál

Co se děje | Petr Kučera | 22. 6. 2020 | 17 komentářů

Peníze místo stravenek, souhlasí vláda. Jak má fungovat nový paušál
+104

Plán ministryně financí na stravenkový paušál míří k poslancům. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.

Platit QR kódem v restauraci jde i s kartou Sodexo

Aktuality | Petr Kučera | 12. 8. 2020

Platit QR kódem v restauraci jde i s kartou Sodexo
0

Česká aplikace Qerko nově podporuje i stravenkové karty Sodexo, které využívá 350 tisíc lidí.

Jak jste pomohli oblíbenému podniku? Vyšší spropitné vydrželo měsíc

Co se děje | Renata Lichtenegerová | 3. 9. 2020 | 29 komentářů

Jak jste pomohli oblíbenému podniku? Vyšší spropitné vydrželo měsíc
+8

Když jste spokojení, dejte radši deset procent než deset korun. Ani plná restaurace během oběda ještě neznamená, že přežije nejbližší měsíce.

Další rána pro restaurace: Zavírají, nemají zaměstnance

Co se děje | Renata Lichtenegerová | 10. 9. 2020 | 28 komentářů

Další rána pro restaurace: Zavírají, nemají zaměstnance
+36

Část kuchařů a číšníků už odešla, po práci v „perspektivnějších“ oborech se poohlížejí i další. Některé podniky krachují, jiné živoří, další sice v létě měly stejné tržby jako loni, ale ztráty z doby karanténních omezení zdaleka nenahradily.

Do klubu jenom na sezení. Pravidla pro vnitřní akce zpřísní

Aktuality | Petr Kučera | 16. 9. 2020 | 3 komentáře

Do klubu jenom na sezení. Pravidla pro vnitřní akce zpřísní
+1

Ministerstvo zdravotnictví zpřísňuje pravidla pro konání vnitřních hromadných akcí. Reaguje tak na rostoucí počet nákazy Covid-19.

Restaurace zavřou už v deset. Prymula oznámil nová opatření

Aktuality | Jiří Hovorka | 23. 9. 2020 | 12 komentářů

Restaurace zavřou už v deset. Prymula oznámil nová opatření
-5

Restaurace a další stravovací zařízení budou muset zavírat v deset hodin večer. Omezí se také počet povolených osob na hromadných akcích. Nová opatření, které reagují na nárůst počet nakažených koronavirem z posledních dnů, představil ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Skoro devět z deseti hospod otevře hned, jak to půjde

Aktuality | Petr Kučera | 27. 11. 2020 | 7 komentářů

Skoro devět z deseti hospod otevře hned, jak to půjde
+37

Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Ukázal to průzkum Plzeňského Prazdroje na vzorku 8200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva.

Restaurace zavřou dřív, vláda je přísnější než PES

Aktuality | Jiří Hovorka | 7. 12. 2020 | 11 komentářů

Restaurace zavřou dřív, vláda je přísnější než PES
+28

Od středy opět zpřísní některá omezení týkající se restaurací nebo venkovních trhů. V reakci na současný vývoj šíření epidemie koronaviru o tom dnes rozhodla vláda.

Restaurace zavřou v pátek. Vláda schválila nové kompenzace

Aktuality | Jiří Hovorka | 14. 12. 2020 | 10 komentářů

Restaurace zavřou v pátek. Vláda schválila nové kompenzace
+29

Vláda rozhodla, že Česko od pátku přejde do čtvrtého stupně protiepidemickéhosystému PES. Opět tak dojde ke zpřísnění opatření. Restaurace znovu zavřou a budou moci fungovat jen na rozvoz a přes výdejová okénka. Zavřít musí od pátku i hotely s povolenými výjimkami.

Převodník měn

Prohození měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services