Co se děje | Ondřej Tůma | 5. 9. 2012 | 8 komentářů
![Slevové servery: Nejslabší máte padáka!]()
I když letos za slevové poukazy utratíme dvakrát víc než loni, počet slevových serverů výrazně klesá. Jaké trendy nás budou čekat v nejbližší době? A ovlivní internetový trh se slevami krušný rozchod největších portálů Slevomat a Zapakatel?
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 8. 2016 | 27 komentářů
![EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné]()
Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře
![Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí]()
„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.
Co se děje | Petr Kučera | 22. 6. 2020 | 17 komentářů
![Peníze místo stravenek, souhlasí vláda. Jak má fungovat nový paušál]()
Plán ministryně financí na stravenkový paušál míří k poslancům. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Co se děje | Ondřej Tůma | 4. 11. 2015 | 23 komentářů
![Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně]()
V Poslanecké sněmovně se chystá závěrečná bitva o zákon o elektronické evidenci tržeb. Jakou bude mít nakonec podobu? Koho a kdy se bude týkat povinnost reportovat tržby on-line? A na kolik peněz projekt vyjde?
Sloupek | Michal Kašpárek | 25. 7. 2014 | 5 komentářů
![Až moc dobře lubrikovaný život. Sbohem, Foursquare]()
Žádný spotřebitelský magazín České televize neudělal pro dobro a bezpečí spotřebitelů ani střípeček toho, co služba Foursquare. Jenomže z dobrého sluhy…
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů
![Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat]()
„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 5. 2. 2016 | 4 komentáře
![Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?]()
Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 1. 2024
![Noční život už tolik netáhne, Češi si radši připlatí v kavárně]()
V českém gastru se v závěru loňska zvedly koncové ceny pro zákazníky v průměru o šest procent, někde to ale bylo i skoro jednou tolik. Od prosince 2019 do konce roku 2023 se zdražilo o třetinu.
Co se děje | Jana Divinová | 19. 5. 2022
![Restaurace Coloseum míří na burzu, spouští i síť kaváren]()
Česká gastronomická skupina chce díky novému kapitálu od investorů snížit zadlužení z dob koronaviru a financovat nové projekty, mimo jiné i vstup italské sítě Caffé Pascucci na tuzemský trh.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 2. 2016 | 15 komentářů
![Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?]()
Ministr financí přišel minulý čtvrtek s nápadem, že by točené pivo a nealko podávané v restauracích mělo být daněné nejnižší sazbou DPH. Touto sazbou by už se podle dřívějšího návrhu měla danit také jídla v restauracích. Je nižší daň z piva populistický předvolební tah? Nemyslíme si.
Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2020 | 9 komentářů
![Podpora pro restaurace se blíží. Pozdě a málo]()
Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo detaily státní pomoci pro restaurace, hospody či bary, které musí od pátku znovu zavřít. Program nazvaný Covid gastro schválila v pondělí vláda.
Co se děje | Vlasta Holéciová | 27. 10. 2016 | 27 komentářů
![Kavárník: Starosti s novou byrokracií a EET nám snížení DPH nevynahradí]()
V podnikání nejde jenom o peníze. „Vadí mi, že jsme automaticky označováni jako podvodníci,“ říká kavárník z pražských Holešovic o atmosféře, kterou ve společnosti šíří vláda.
Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 11. 2011 | 8 komentářů
![Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak]()
Pět aplikací a mobilních webů vám pomůže najít bankomat, přepočítat ceny z cizích měn na koruny nebo taky najít restauraci, kde nebudete litovat utracených peněz.
Co se děje | Petra Dlouhá | 22. 8. 2011 | 26 komentářů
![Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?]()
„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi? Jsou přítěží státního rozpočtu, nebo jeho sponzory? A bude se vůči nim přitvrzovat?
Co se děje | Jana Divinová | 14. 12. 2021
![Nové restaurace, zmrzliny i pivo. Tyto sítě hledají partnery]()
Projděte si výběr z franšízových sítí, které se chtějí v Česku rozvíjet. Zkusíte s nimi podnikat, nebo si počkáte jako zákazník?
Aktuality | Jana Divinová, Jiří Hovorka | 25. 11. 2021 | 16 komentářů
![Nové zákazy: Hospody zavřou dřív, vánoční trhy končí]()
Kvůli výraznému zhoršování koronavirové epidemie dnes vláda vyhlásila třicetidenní nouzový stav. Potřebovala ho, aby mohla zavést nová omezující opatření. Restaurace musí od zítřka nově zavřít nejpozději v deset večer a zapomenout letos můžeme na vánoční trhy.
Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů
![Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?]()
Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.
Aktuality | Petr Kučera | 14. 5. 2021 | 11 komentářů
![Zahrádky restaurací se otevřou. Podmínky budou mírnější]()
Personál restaurací nebude muset kontrolovat, zda hosté splňují podmínky pro vstup na zahrádku. Zodpovědnost za jejich splnění bude na zákaznících. Vyplývá to z konečných podmínek pro otevření restauračních zahrádek od pondělí 17. května, které dnes schválila vláda.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 16. 9. 2016 | 31 komentářů
![Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?]()
Zaměstnavateli se vyplatí dát zaměstnanci stravenky místo peněz. Jsou daňově zvýhodněné, nemusí se z nich odvádět daň a povinná pojištění. Přitom ale často jako peníze fungují. Už i samy stravenkové firmy přicházejí s nápady, že by se stravenky daly používat jen v pohostinství, nikoli k nákupům v obchodech.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 6. 1. 2012 | 25 komentářů
![Očima expertů: Mělo by se zakázat kouření v restauracích?]()
Komplikují vám ve vaší oblíbené restauraci život kuřáci? Brzo budou mít možná s kouřením šlus. Přečtěte si, jaký názor na protikuřácký zákon mají právník Tomáš Sokol, ekonom Lukáš Kovnada, šéf svobodných Petr Mach, žurnalista Miroslav Motejlek a další osobnosti.
Aktuality | Jiří Hovorka | 22. 12. 2021 | 2 komentáře
![Silvestr půjde slavit v hospodě. Když budete čtyři u stolu]()
Vláda vedená Petrem Fialou (ODS) dnes rozhodla o úpravě některých mimořádných opatření proti šíření koronaviru.
Když se řekne | Ondřej Tůma | 17. 3. 2015 | 37 komentářů
![Elektronická evidence tržeb: Koho se bude týkat a kolik bude stát]()
Ministerstvo financí si od zavedení on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, efektivnější výběr daní a narovnání tržního prostředí. Kolem projektu, který by měl zasáhnout až šest set tisíc podnikatelů a živnostníků, se ale vznáší řada otazníků.
Co si o tom myslíte | redakce Peníze.CZ | 12. 3. 2009 | 15 komentářů
![Kdo vydělá na snížení DPH v restauracích?]()
Evropské vlády se dohodly, že na restaurace se nebude vztahovat základní sazba DPH, ale pouze sazba snížená. Ceny to ovšem nejspíš nesníží. Komu tedy změna v DPH pomůže? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si mínění ostatních.
Aktuality | Petr Kučera | 17. 5. 2021 | 2 komentáře
![Otevře se ubytování, začnou i akce uvnitř. Restaurace později]()
Od pondělí 24. května mohou znovu fungovat ubytovací zařízení i pro rekreační účely, tedy nejen pro pracovní cesty. Po jednání vlády to dnes oznámil její místopředseda Karel Havlíček.
Aktuality | Petr Kučera | 9. 3. 2021 | 2 komentáře
![Podnikatelům pomohou dva nové programy. Nahradí jiné]()
Vláda v pondělí schválila dva nové kompenzační programy pro podnikatele. Nazvala je Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady. Zájemci si mezi nimi mohou vybrat ten, který je pro ně výhodnější – nelze čerpat oba současně.
Aktuality | Jiří Hovorka | 4. 1. 2021 | 5 komentářů
![Pomoc pro zavřené provozovny: 400 Kč na zaměstnance za den]()
Vládou uzavřené provozovny dostanou od státu kompenzaci 400 korun za den a zaměstnance. Nový program nazvaný Covid Gastro a uzavřené provozovny dnes schválila vláda.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře
![Óda na maso]()
Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů
![Toto je hospoda. S nikotinovou žvýkací gumou vstup zakázán!]()
Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 19. 4. 2012 | 5 komentářů
![Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“! Co si o tom myslíte?]()
„Pijte vodu, pijte pitnou vodu a nepijte rum,“ nabádá nás ostravský bard Jarek Nohavica. Češi jeho rad nedbají a jako lvi se rvou o nejvyšší světové příčky v pijanství. Na dno jaké sklenky se díváte nejraději vy? Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“ je tu! Nebo je libo něco ostřejšího?