Jak na to | Vlasta Holéciová | 22. 12. 2016
![Stravování a prodej potravin: Kdy naskočit do EET]()
Od kdy my? Otázka, která pronásleduje řadu podnikatelů od chvíle, kdy začlo být jasné, že EET vážně bude. V první fázi jdou na holení stravovací a ubytovací služby. Jenže – je stravovací služba, když tetovací salon prodá čekajícímu zákazníkovi lahev koly? Finanční správa nabídla návod. Komplikovaný a málo srozumitelný. Přečetli jsme ho za vás a nabízíme verzi pro obyčejné lidi.
Aktuálně.cz | Jiří Hovorka | 4. 12. 2016 | 15 komentářů
![Zdražování kvůli EET? Některé restaurace prý využily situaci]()
Se startem EET začaly restaurace zdražovat. Někde pro to můžou být objektivní důvody, jinde mohlo elektronické evidování posloužit jako dobrá záminka.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 12. 2016 | 13 komentářů
![Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?]()
Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
![Byznysplán: Michelinský bylinkář]()
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.
Co se děje | Vlasta Holéciová | 27. 10. 2016 | 27 komentářů
![Kavárník: Starosti s novou byrokracií a EET nám snížení DPH nevynahradí]()
V podnikání nejde jenom o peníze. „Vadí mi, že jsme automaticky označováni jako podvodníci,“ říká kavárník z pražských Holešovic o atmosféře, kterou ve společnosti šíří vláda.
Co si o tom myslíte | Jakub Skala | 13. 10. 2016 | 30 komentářů
![Dvojí ceny. Co máte proti diskriminaci?]()
Když hospodský vytiskne dva jídelní lístky se dvojími cenami, je hned oheň na střeše. Diskriminace! Každý podnik má ale přece ceny smluvní. Co je tedy na cenové diskriminaci špatně? Nic!
Očima expertů | Ondřej Tůma | 16. 9. 2016 | 31 komentářů
![Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?]()
Zaměstnavateli se vyplatí dát zaměstnanci stravenky místo peněz. Jsou daňově zvýhodněné, nemusí se z nich odvádět daň a povinná pojištění. Přitom ale často jako peníze fungují. Už i samy stravenkové firmy přicházejí s nápady, že by se stravenky daly používat jen v pohostinství, nikoli k nákupům v obchodech.
Když se řekne | Petra Dlouhá | 12. 9. 2016 | 13 komentářů
![Hospodští, holiči, prodejci, pouštíte hudbu? Zadarmo ne. OSA číhá]()
Každý podnikatel, který v provozovně pouští hudbu, a nedělá to čistě pro svou potřebu, musí platit kolektivnímu správci autorských práv, v Česku organizacím OSA a Intergram. Jinak hrozí pokuty.
Když se řekne | Vlasta Holéciová | 1. 9. 2016 | 3 komentáře
![Kdy a jak se vás týkají e-tržby]()
Elektronická evidence tržeb (tzv. e-tržby) je skutečností a je nutné se na ni dobře připravit. Shrnuli jsme pro vás, která fáze zavádění elektronické evidence tržeb se vás týká a k jakým datům musíte tržby za různé produkty a služby elektronicky evidovat.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 8. 2016 | 27 komentářů
![EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné]()
Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?
Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů
![Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?]()
Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.
Když se řekne | Tomáš Vlk | 10. 6. 2016
![E-tržby pohledem odborníka]()
Povinnost elektronicky evidovat tržby bude beze sporu jednou z největších změn v soukromém sektoru za posledních několik let. Až na výjimky se dotkne všech podnikatelů přijímajících hotovost nebo její ekvivalent. Co si od e-tržeb (EET) slibuje vláda, na co se musí připravit podnikatelé a jak pocítí zavedení e-tržeb běžní zákazníci?
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 6. 2016 | 71 komentářů
![Stravenkami už v obchodě nezaplatíte]()
S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.
Co se děje | Ondřej Tůma | 17. 3. 2016 | 12 komentářů
![Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit]()
Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít všechny potřebné informace.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 5. 2. 2016 | 4 komentáře
![Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?]()
Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 2. 2016 | 15 komentářů
![Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?]()
Ministr financí přišel minulý čtvrtek s nápadem, že by točené pivo a nealko podávané v restauracích mělo být daněné nejnižší sazbou DPH. Touto sazbou by už se podle dřívějšího návrhu měla danit také jídla v restauracích. Je nižší daň z piva populistický předvolební tah? Nemyslíme si.
Komentář | Michal Kašpárek | 8. 1. 2016 | 65 komentářů
![Řízená invaze dětí]()
Jak jde o děti v restauracích a kavárnách, předsudky najednou nevadí ani leckterým bojovníkům proti rasismu.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 17. 12. 2015 | 108 komentářů
![Duel: Zákaz kouření. A všude!]()
Vládní návrh zákona, kterým se zakáže kouření v restauracích, si poslanci nechali několik měsíců odležet. Včera ho nakonec po bouřlivých debatách propustili do druhého čtení. Přinášíme argumenty pro zákaz i proti němu a ptáme se, co si o tom myslíte vy.
Aktuálně.cz | Peter Gabaľ | 29. 11. 2015 | 67 komentářů
![Restaurace: Zdražíme. Kvůli evidenci tržeb]()
Tři čtvrtiny restaurací údajně kvůli elektronické evidenci tržeb v příštím roce zdraží.
Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů
![Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf]()
Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.
Co se děje | Ondřej Tůma | 4. 11. 2015 | 23 komentářů
![Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně]()
V Poslanecké sněmovně se chystá závěrečná bitva o zákon o elektronické evidenci tržeb. Jakou bude mít nakonec podobu? Koho a kdy se bude týkat povinnost reportovat tržby on-line? A na kolik peněz projekt vyjde?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
![Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída]()
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
![Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat]()
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Když se řekne | Radim Zelený | 27. 8. 2015 | 65 komentářů
![Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy]()
Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající v gastronomii, můžou i profitovat, říká v rozhovoru Jolana Pražáková, účetní specialistka společnosti Sečteno.
Aktuálně.cz | Radek Pecák | 9. 8. 2015 | 13 komentářů
![Evidence tržeb a zákaz kouření zničí pětinu hospod, bojí se pivovary]()
Pivovary se obávají velkého zavírání hospod. Zákazníky lákají na nové druhy piv, ale třeba i exkluzivní sportovní přenosy.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře
![Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí]()
Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.
Jak na to | Petra Dlouhá | 21. 7. 2015 | 43 komentářů
![Můj seznam stížností: Hledá se adresát. Kam s nimi?]()
Seznam stížností se vrší. Jenže co s nimi? Kde se domoct zastání? Poradíme. Tedy přinejmenším, pokud jde o stížnost na instituci či obchodníka, který vás podfouknul, očesal, vyždímal… prostě připravil o nervy a peníze.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2015 | 55 komentářů
![Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?]()
Z dobře placeného místa v prestižní auditorské firmě odešla do státní správy. Stala se náměstkyní ministra financí Babiše. Její kompetence: daně a cla, klíčový projekt: elektronická evidence tržeb. Minulý týden mohla Simona Hornochová prvně slavit, elektronická evidence tržeb prošla vládou. Podaří se ale stihnout šibeniční termín nasazení? A komu všemu přibudou nová pravidla?
Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů
![Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže]()
Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů
![Toto je hospoda. S nikotinovou žvýkací gumou vstup zakázán!]()
Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.